Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών για τις νέες εισφορές επικουρικού - εφάπαξ των επαγγελματιών

Έτοιμος είναι ο μηχανισμός υπολογισμού και επιβολής των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για 200.000 αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.



Σύμφωνα με έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), δηλαδή του Ταμείου το οποίο θα εισπράξει τις εν λόγω εισφορές, παρελήφθη το έργο που αφορά, μεταξύ άλλων, την προσαρμογή του σχήματος βάσης εσόδων μη μισθωτών και ανάπτυξη νέων προγραμμάτων για την ενσωμάτωση κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, αλλά και τον σχεδιασμό υλοποίησης της διαδικασίας εκκαθάρισης εισφορών.

Με άλλα λόγια, το ΕΤΕΑΕΠ είναι, από τεχνικής άποψης, έτοιμο να "τρέξει" τις διαδικασίες καταλογισμού των εισφορών στους υπόχρεους αυτασφαλισμένους. Ο καταλογισμός τους θα γίνει σε περίπου 100 μέρες και συγκεκριμένα στις πρώτες μέρες του 2019.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και τις μετέπειτα διευκρινίσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας (Ε. Αχτσιόγλου -Α. Πετρόπουλου), θα θεσπισθούν ελάχιστες εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ. Σχετικές διατάξεις αναμένονται στη Βουλή εντός του προσεχούς Νοεμβρίου.

Οι νέες εισφορές θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του βασικού μικτού μισθού του ανειδίκευτου άγαμου εργάτη, δηλαδή επί των 586 ευρώ.

Έτσι οι ελάχιστες εισφορές για το επικουρικό θα ανέλθουν σε 41 ευρώ/μήνα (7% Χ 586 ευρώ), ενώ οι ελάχιστες εισφορές για το εφάπαξ θα ανέλθουν σε 23,4 ευρώ/μήνα (4% Χ 586 ευρώ).

Όποιος, όμως, αυτασφαλισμένος το επιθυμεί, μπορεί να καταβάλλει τις εισφορές οι οποίες αναλογούν στο εισόδημά του. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση, θα πρέπει να καταβάλλει από τις αρχές του 2019, κατ΄ελάχιστον εισφορές επικουρικού - εφάπαξ ύψους 64,5 ευρώ/μήνα (11%Χ 586 ευρώ/μήνα).

Αν θέλει, όμως, μπορεί να καταβάλλει εισφορές, κατά το μέγιστο, οι οποίες αναλογούν στο εισόδημά του, δηλαδή 91,6 ευρώ/μήνα (11% Χ 10.000 ευρώ : 12).

Οι εισφορές αυτές θα ισχύσουν από την 1η /1/2019.

Έτσι, κάθε ένας υπόχρεος, θα πρέπει από τις αρχές του 2019, να καταβάλλει κάθε μήνα πέρα από τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας και ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ) και τις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ). Σημειώνεται πως οι κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές ΕΦΚΑ –ΕΟΠΥΥ, για όσους έχουν εισόδημα 7.032 -58.000 ευρώ, θα συνεχίζουν να ισχύουν και για το 2019. Δεν θα ισχύουν, όμως, για τις εισφορές επικουρικού - εφάπαξ. Παράλληλα, όμως, πρέπει να εξοφληθούν και οι εισφορές για το επικουρικό - εφάπαξ της διετίας 2017 -2018. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εισφορές ίσχυαν από την 1η/1/2017, αλλά δεν είχαν καταλογισθεί.

Και γι’ αυτήν την περίοδο, θα ισχύσουν αναδρομικά οι ελάχιστες εισφορές. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου, οι αναδρομικές εισφορές του 2017 -2018, θα εξοφληθούν σε 36 μηνιαίες δόσεις. Έτσι, οι εν λόγω ασφαλισμένοι από τις αρχές του 2019, θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα:

* Τις τρέχουσες εισφορές της κύριας ασφάλισης (κατ’ έλάχιστον 13,3% για εισόδημα άνω των 7032 ευρώ και 20% για εισόδημα κάτω των 7032 ευρώ)
*  Τις τρέχουσες εισφορές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (6,9%)
*  Τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού (κατ΄ελάχιστον 41 ευρώ/μήνα)
*  Τις τρέχουσες ελάχιστες εισφορές εφάπαξ (κατ΄ελάχιστον 23,4% ευρώ/μήνα)
* Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών ελαχίστων εισφορών για το επικουρικό της περιόδου 2017-2018
* Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών ελαχίστων εισφορών για το εφάπαξ τα περιόδου 2017 -2018.

Η επιβολή των εισφορών επικουρικού - εφάπαξ, πέρα από το γεγονός ότι θα επιβαρύνει επιπλέον μία μερίδα αυταπασχολουμένων, ανοίγει τον δρόμο για έμμεσες αυξήσεις και στις εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας.

Και αυτό γιατί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι εισφορές επικουρικού –εφάπαξ αποτελούν μέρος του εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Συνεπώς πρέπει να υπολογισθούν οι εισφορές κύριας ασφάλισης - υγείας για το 2018 με βάση ένα εισόδημα στο οποίο θα περιληφθούν οι εισφορές επικουρικού - εφάπαξ για το 2017, ενώ οι εισφορές το 2019 πρέπει να υπολογισθούν με βάση ένα εισόδημα το οποίο θα περιλαμβάνει τις καταβλητέες εισφορές επικουρικού –εφάπαξ για το 2018.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα προκύψουν έμμεσες αυξήσεις στις εισφορές κύριας ασφάλισης - υγείας έως 10%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com