Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Διπλός ''μοχλός'' κατεβάζει τις δαπάνες για τις συντάξεις

Από δύο μεριές "χτυπήθηκε" το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά την τελευταία τετραετία. Από τη μια μεριά, στη δραματική περικοπή των δημοσίων δαπανών για συντάξεις οδήγησε η μείωση του επιπέδου των συντάξεων, ενώ από την άλλη ήταν η μείωση του ίδιου του πλήθους των συνταξιούχων.



Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι, κατά την περίοδο 2014-2018, μειώθηκαν κατά 3,2%. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, η συνολική δαπάνη όλων των Ταμείων για συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα δημοσίου) μειώθηκε κατά 8,1%. Αυτό προκύπτει από μια συγκριτική μελέτη των στοιχείων που δημοσίευσε χθες το σύστημα "Ήλιος" για τον Ιούλιο του 2018 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουλίου του 2014.

Με άλλα λόγια, όπως τονίζουν ειδικοί σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται πως οι 3 από τις 8 μονάδες της συνολικής  συρρίκνωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης "προέρχονται" από τη μείωση του πλήθους των ίδιων των συνταξιούχων και όχι των μέσων αποδοχών τους.

Αυτό σημαίνει απλά πως η μείωση των συνταξιούχων οδηγεί στη μείωση της δαπάνης των Ταμείων για τις αποδοχές τους. Η συρρίκνωση του εν λόγω πλήθους οφείλεται αφενός στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2015) και αφετέρου στις ολοένα και περισσότερες αποχωρήσεις από το ασφαλιστικό σύστημα (θάνατοι).

Οι υπόλοιπες 5 μονάδες της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης "προέρχονται'' από την περικοπή των μέσων αποδοχών των συνταξιούχων, όπως αυτή προέκυψε από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος ισχύει από τον Μάιο του 2016.

Η μείωση αυτή οφείλεται σε  τρεις παράγοντες: Στη μείωση του επιπέδου των κύριων  συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 12η Μαΐου 2016 (έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου), στη μείωση του 20% των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων, στην περικοπή όλων των μερισμάτων του δημοσίου.

Να σημειωθεί πως στη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως αυτή μετράται από το σύστημα "΄Ηλιος'', δεν συμπεριλαμβάνεται εκείνη που αφορά το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Αν συμπεριλαμβανόταν και αυτή, η μείωση των εν γένει δαπανών για αποδοχές συνταξιούχων είναι πολύ μεγαλύτερη…

Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις (χωρίς το ΕΚΑΣ) τον Ιούλιο του 2018 ανήλθε σε 2,121 δισ. ευρώ. Αντίθετα, τον Ιούλιο του 2014 ανερχόταν σε 2,309 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μειώθηκε κατά 187 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2018, οι συνταξιούχοι μειώθηκαν κατά 87.568. Συγκεκριμένα, φέτος τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.569.287, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014 ανέρχονταν σε 2.656.855.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com