Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Αλλαγές στο νέο ν. Κατσέλη ζητούν οι θεσμοί – Τελειώνει ο χρόνος

Μία σειρά από παραμέτρους που θέλουν αλλαγές και "λείανση" εντόπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί στο σχέδιο για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη και ζητούν από την ελληνική πλευρά "προσαρμογές". 



Οι παρατηρήσεις επί του κειμένου της συμφωνίας (που έλαβε χώρα μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζιτών την προηγούμενη Πέμπτη), πρέπει τώρα να τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Μεγάλος "αντίπαλος" πλέον είναι και ο… χρόνος, προκειμένου να υπάρξει "ομαλή" έγκριση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους τον Μάρτιο.

Αυτό που επιχειρείται στο πεδίο του νέου ν. Κατσέλη είναι να υπάρξει μία αποδεκτή λύση σύντομα. Και τούτο ώστε να προωθηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο την ψήφισή του πριν αλλάξει ο μήνας, αλλά και για να ενσωματωθεί μία θετική αποτίμηση στην δεύτερη έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία που επιχειρείται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών για να λάβει την τυπική έγκριση κοινοποίησής της στις 27/2.

Στην Γ.Δ. Ανταγωνισμού το σχέδιο ΤΧΣ
Όσο για το δεύτερο τραπεζικό θέμα, αυτό του σχεδίου του ΤΧΣ για την απομείωση των κόκκινων δανείων,  σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί ήδη στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Στόχος είναι να υπάρξει από την εν λόγω διεύθυνση της Κομισιόν η πρώτη έγκριση και μετά να συνεχισθεί η διαβούλευση.

Το σχέδιο του ΤΧΣ δεν αποτελεί επισήμως ζήτημα της παρούσης δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο, θεωρείται ότι μία θετική γνώμη θα δώσει "ώθηση" σε μία καλύτερη αποτίμηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της γενικότερης εικόνας της χώρας.

Προς το παρόν, η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος δεν έχει διασφαλιστεί. Αυτό το επανέλαβαν χθες και αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Αντιστάθμισμα για καθυστερήσεις
Έτσι, επιχειρείται το τραπεζικό πεδίο να αντισταθμίσει ακόμη και "αποκλίσεις" σε άλλες δεσμεύσεις των 16 συνολικά προαπαιτούμενων, πολλά εκ των οποίων εκκρεμούν.

Στο τραπέζι της ΓΔ Ανταγωνισμού είναι και το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Μετά την αποτυχία του διαγωνισμού επίσης αναζητείται συμβιβαστική λύση εντός των επόμενων ωρών/ημερών.

Εκκρεμές παραμένει και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με αναζήτηση αντισταθμισμάτων για την Εγνατία Οδό με προώθηση της σύμβασης για τον ΔΑΑ αλλά και δημοσιοποίηση του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Στην "λίστα" με τα 16 προαπαιτούμενα του 2015 περιλαμβάνονται επίσης η στελέχωση της ΑΑΔΕ, οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και η στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ των υπουργείων (ειδικά στο σκέλος των γενικών γραμματέων).

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τον νέο ν. Κατσέλη όπως επιτεύχθηκε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης προβλέπει – μεταξύ άλλων – ως κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ύψος υπολοίπου δανεισμού του οφειλέτη στις 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ. Οι ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σημειώνεται επίσης ότι επισήμως τα δύο πολιτικά "ραντεβού" για τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου (EWG) και για τις 11 Μαρτίου (Eurogroup). Η απόφαση θα είναι πολιτική (και θα προσμετρήσει ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, ο ΦΠΑ κλπ), αλλά η τεχνική εισήγηση θα γίνει από την Κομισιόν μέσα από την δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα ανακοινωθεί στις 27/2.

Η εν λόγω έκθεση ωστόσο, επιχειρείται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και γιατί θα πρέπει να μεσολαβήσει μία σειρά εγκρίσεων και κοινοποιήσεων των κειμένων (εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων οργάνων).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com