Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα αφορμή από το Facebook στα 1,3 δισ. χρήστες του Messenger να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους

Το Facebook είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που εντάχθηκε πρόσφατα στη λίστα αυτών που έχουν επιβεβαιώσει ότι εξωτερικοί συνεργάτες τους καταγράφουν τις ιδιωτικές συνομιλίες των χρηστών τους.



 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Facebook έχει προσλάβει τρίτους για να "κρυφακούν” του χρήστες του Messenger εκμεταλλευόμενοι το εργαλείο μετατροπής ήχου σε κείμενο που προσφέρει η υπηρεσία.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, οι χρήστες που έχουν επηρεαστεί είχαν επιλέξει να καταγράφονται οι συνομιλίες τους στο Messenger. Ωστόσο, οι χρήστες του Messenger ίσως να μην γνώριζαν ότι αυτό θα γίνει με ανάμειξη ανθρώπινου παράγοντα - που έχει στόχο να καταγράψει  τις συνομιλίες προκειμένου να αξιολογήσει την ακρίβεια λειτουργίας του εργαλείου.

Η πολιτική χρήσης του Facebook εξάλλου δεν είναι σαφής, αφού αναφέρει απλώς τα εξής: "Συλλέγουμε περιεχόμενο, επικοινωνίες και άλλες πληροφορίες που παρέχετε όταν χρησιμοποιείται τα προϊόντα μας, ακόμα και όταν κάνετε εγγραφή σε έναν λογαριασμό, δημιουργείτε ή μοιράζεστε περιεχόμενο και μηνύματα ή επικοινωνείτε με άλλους”.

Ευτυχώς, το Facebook δήλωσε ότι έχει "παγώσει” αυτήν την πρακτική εδώ και μία εβδομάδα, αφού ανακάλυψε ότι η  Google και η Apple σταμάτησαν ανάλογες πρακτικές.

Ήρθα σε επαφή με το Facebook ζητώντας ένα σχόλιο και θα επανέλθω στο θέμα όταν θα λάβω την απάντηση της εταιρείας.

Το Facebook μας "ακούει”: Γιατί έχει αυτό σημασία

Το 2018 η υπηρεσία Messenger του Facebook είχε 1,3 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες λόγω και της επερχόμενης συγχώνευσής της με το WhatsApp. Είναι δύσκολο βέβαια να μετρήσουμε πόσοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν πραγματικά το εργαλείο μετατροπής του ήχου σε κείμενο και ποιο ποσοστό αυτών έχουν καταγραφει.

Το Facebook "έχει δείξει ξανά και ξανά ότι σέβεται ελάχιστα την ιδιωτικότητα των χρηστών του” σημειώνει ο ερευνητής στον τομέα της ασφάλειας Sean Wright. "Αν και καταλαβαίνω ότι θα μπορούσε να είναι απαραίτητη περιστασιακά η ανάμειξη ανθρώπινου παράγοντα για την αξιολόγηση των καταγραφών, αυτό θα πρέπει να γίνεται απολύτως σαφές στον χρήστη”, επισημαίνει.

Είναι επομένως ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι οι φαινομενικά ιδιωτικές συνομιλίες στο Messenger καταγράφηκαν από κάποιον τρίτο. Προσθέτει δε λάδι στη φωτιά σχετικά με τις αυταπάτες που έχουν οι χρήστες του Facebook. Εδώ και καιρό εξάλλου υπάρχει η (αναπόδεικτη) θεωρία ότι το Facebook με κάποιον τρόπο ακούει τις συνομιλίες των χρηστών του μέσω των μικροφώνων στα κινητά τους, με στόχο να τους παρέχει προσωποποιημένο διαφημιστικό υλικό.

Πλέον όμως το Facebook αποτελεί και επίσημα την τέταρτη εταιρεία που επιβεβαιώνει ότι έχει αναθέσει σε τρίτου να ακούν τις ιδιωτικές συνομιλίες των χρηστών του. Τον Ιούλιο έγινε γνωστό ότι εξωτερικοί συνεργάτες της Apple "κρυφάκουγαν” τις συνομιλίες των χρηστών του Siri. Νωρίτερα τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Google έκανε το ίδιο στο Home Assistant, ενώ τον Απρίλιο είχε αποκαλυφθεί ότι η Alexa της Amazon κατέγραφε μερικές φορές ιδιωτικές συνομιλίες.

Αυτό το μήνα, η Vice’s Motherboard αποκάλυψε ότι ορισμένες κλήσεις μέσω Skype επίσης καταγράφηκαν από τρίτους συνεργάτες της Microsoft.

Υποκλοπή από το Facebook: Τι να κάνετε

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε; Οι χρήστες του Fecebook θα πρέπει να λάβουν πλέον υπόψη τους ότι η χρήση του Messenger για ιδιωτικές συνομιλίες δεν είναι πολύ ασφαλής. "Το Facebook έχει ήδη παραδεχθεί ότι ‘σκανάρει’ το περιεχόμενο που διακινείται μέσω του Messenger, όπως κείμενα, φωτογραφίες και links, για πολλούς λόγους, επομένως η καταγραφή ηχητικού περιεχομένου ή βίντεο είναι απλώς μια ακόμα προσθήκη σε αυτά που ήδη κάνει”, επισημαίνει ο Jake Moore, ειδικός στον τομέα cybersecurity της ESET.

"Η μικρο-στοχευμένη διαφήμιση είναι μια δραστηριότητα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, επομένως είναι φυσικό να υπάρχουν δεδομένα στο ηχητικό περιεχόμενο που μπορούν να συμπληρώσουν το προφίλ των χρηστών”, σημειώνει ο Moore. "Ωστόσο, εγείρεται θέμα ιδιωτικότητας ή ακόμη και γκρίζας ζώνης, καθώς οι χρήστες λανθασμένα υποθέτουν ότι αυτό το περιεχόμενο είναι ιδιωτικό”.

Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ καθόλου το Facebook Messenger: Υπηρεσίες όπως το Signal είναι πολύ πιο ασφαλείς για την καθημερινή επικοινωνία. Είναι όμως ώρα να διαγράψουμε πλήρως το Facebook; Ίσως: Μετά από πολλά χακαρίσματα και παραβιάσεις της ιδιωτικότητας, ο γίγαντας της Silicon Valley δεν έχει κάνει τίποτα για να δείξει ότι κρατά ασφαλή τα δεδομένα σας.

Εάν η διαγραφή του λογαριασμού σας, λοιπόν, θεωρείτε ότι είναι υπερβολική, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τη διαγραφή της εφαρμογής. Η Apple έχει ήδη προχωρήσει σε μια αλλαγή στις συσκευές της που εμποδίζει εφαρμογές όπως το Facebook να συλλέγουν δεδομένα στο παρασκήνιο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της στον τομέα της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας, ο "ηθικός χάκερ” (ethical hacker) John Opdenakker συνιστά να απεγκαταστήσετε την εφαρμογή. "Εάν ωστόσο θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Facebook και το Messenger στο τηλέφωνό σας, ελέγξτε τουλάχιστον τα δικαιώματα που έχετε δώσει στην εφαρμογή και απενεργοποιήστε την πρόσβαση στο μικρόφωνο, αν είναι ενεργοποιημένη”, σημειώνει.

Εξάλλου, έχετε παντού και πάντα μαζί σας το κινητό σας και αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εφαρμογές όπως το Facebook να αποκτούν πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα δεδομένων. Εάν αυτό σας προβληματίζει, γιατί απλά δεν το χρησιμοποιείτε στον σταθερό σας υπολογιστή;
 
website counter
friend finderplentyoffish.com