Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Κινητοποιήσεις αγροτών της Β. Ελλάδας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες του νομού Καβάλας, κατεβάζοντας αρχικά τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών Νέστου και Τεναγών Φιλίππων, αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση που είχαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Το μέλος της Επιτροπής Αγροτών Νέστου, Γιάννης Πασσαλίδης, έκανε μια αναδρομή στις μέχρι τώρα συνελεύσεις που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών με τη συμμετοχή 21 συλλόγων από 17 νομούς της χώρας.

Τόνισε ότι στις συνελεύσεις αυτές συζητήθηκαν εκτεταμένα τα διογκωμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Υπογράμμισε ακόμα, ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν στο υπουργείο παρέμειναν αναπάντητα και οι προτάσεις του «πολιτικού, δημοκρατικού, ανοιχτού οργάνου τους δεν έτυχαν εποικοδομητικής αξιοποίησης».

Τόνισε, επίσης, πως η «βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη» επανέρχεται ως πρωταρχικό αίτημα στο προσκήνιο και ενισχύεται το μήνυμά της από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παραγωγός.

Ο κ. Πασσαλίδης υποστήριξε τέλος, πως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, «εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ηγεσίας του υπουργείου» και συνεκτιμώντας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά και τα θεσμικά προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Οι κινητοποιήσεις τους, τόνισε, αποτελούν το έσχατο μέτρο αντίδρασης στην αδιαφορία και την αδράνεια της Πολιτείας.

Οι αγρότες του νομού Σερρών

Ανέστειλαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες των ομοσπονδιών Ο.Α.Σ. (Oμοσπονδία Aγροτικών Συλλόγων) και Ο.Δ.Α.Σ. (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), που παράταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Δ.Α.Σ., Αναστάσιο Κάτο, η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών αναστέλλεται για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν, να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου.

Στο μεταξύ, ενδέχεται να παραταχθούν τα τρακτέρ στον κόμβο Κερδυλλίων της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας , ενώ τη Δευτέρα οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού πρόκειται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών.

Κ. Μπατζελή: Τα μέτρα της νέας αγροτικής πολιτικής

Στην εξοικονόμηση ποσού 250 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα "ελαφρώσει" τον κρατικό προϋπολογισμό και θα επιστραφεί στους Έλληνες αγρότες, στοχεύουν τα μέτρα της νέας αγροτικής πολιτικής.

Στο συγκεκριμένο ποσό - των 250 εκατ. ευρώ-, φθάνουν, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της κακοδιαχείρισης των κοινοτικών πόρων.

Όπως δήλωσε η κ. Μπατζελή μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας, έχουν δρομολογηθεί ήδη τρεις διαρθρωτικές αλλαγές (επαναδιαπραγμάτευση επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναδιάρθρωση υπηρεσιών υπουργείου και συνένωση εποπτευόμενων οργανισμών) και τέσσερις παρεμβάσεις που αφορούν την εξυγίανση του κυκλώματος της αγοράς, ώστε οι αγρότες να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές και ο καταναλωτής να πληρώνει λιγότερα.

"Αν για κάθε χώρα το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελεί ένα απλό σχέδιο για την εθνική οικονομία και για τον Υπουργό Οικονομικών, για μας το πρόγραμμα αυτό πρέπει να αποτελέσει μία απαραβίαστη κοινωνική συμφωνία και μία συμφωνία διαθεσμική", είπε η υπουργός.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com