Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Διακομματικοί ελιγμοί για τον εκλογικό νόμο

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και επισήμως διακομματική διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως είχε προαναγγείλει από το μεσημέρι με δηλώσεις του. Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούσης, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με παραλλαγή του «γερμανικού» μοντέλου, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.


Μέσω της επιστολής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητά προδιαδικαστική συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτιμώντας ότι:

• Θα επιτρέψει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων εκεί που μπορεί να υπάρξει

• Θα καταγράψει τις διαφορές

• Θα αποτρέψει το ενδεχόμενο η συζήτηση επί του νομοσχεδίου να αναλωθεί σε λεπτομέρειες τεχνικού χαρακτήρα.

Ως σημεία για τα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τις αρχές της ευρύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας, της ανάδειξης βιώσιμων κυβερνήσεων, της καταπολέμησης του «πολιτικού χρήματος» και της ενίσχυσης της δημοκρατίας μέσα στα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει το φόβο, ότι στην περίπτωση που δεν προηγηθεί η διακομματική διαβούλευση, δεν θα υπάρξει συναίνεση. Επιπλέον, εκφράζει αμφιβολίες για την επιτυχία εισαγωγής ενός εκλογικού συστήματος από το εξωτερικό και ζητά ένα εκλογικό σύστημα φτιαγμένο στα μέτρα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής. (Διαβάστε την επιστολή του Αντ. Σαμαρά)

Θετική υποδοχή από την κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την επιστολή, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, ο διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, όμως, ότι διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε σαφή δέσμευση για ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει τις μονοεδρικές με τις ευρείες περιφέρειες. "Την εντολή αυτή είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε", πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι σκοπός του νέου συστήματος θα είναι η αναβάθμιση του κύρους του βουλευτή και η καταπολέμηση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος.

"Στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών, αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές εξαρχής, και έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης", υπογράμμισε ο Γ. Ραγκούσης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com