Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Αλλαγή σελίδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλαγές φέρνει το 2010 στο θεσμό και τη λειτουργία της Ε.Ε., καθώς από σήμερα τίθεται και επίσημα σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας.


Εκτός από την Ισπανία που ανέλαβε καθήκοντα προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, τα καθήκοντά του ανέλαβε και ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν βαν Ρομπόι, του οποίου η θητεία διαρκεί δυόμισι χρόνια.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές των Βρυξελλών, το ζητούμενο είναι πως αυτές οι δύο θεσμοθετημένες από τη συνθήκη αρχές θα καταφέρουν να συνεργασθούν μεταξύ τους, χωρίς ο ένας να μπαίνει στα «χωράφια»του άλλου και ταυτόχρονα οι δράσεις τους να εναρμονίζονται με αυτές του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ, στον οποίο η συνθήκη της Λισαβόνας δίνει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων.

Ήδη, ο πρόεδρος της Ένωσης ανακοίνωσε ότι όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής, επίσημα και ανεπίσημα, καθώς και όλες οι μεγάλες διεθνείς συναντήσεις κορυφής της Ένωσης με άλλες μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία κ.λ.π.) θα γίνονται πλέον στις Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την εξάμηνη κοινοτική προεδρία. Ωστόσο, ο κ. βαν Ρομπόι δέχθηκε κατ' εξαίρεση να πραγματοποιηθούν στη Μαδρίτη οι συναντήσεις κορυφής της κοινοτικής προεδρίας μαζί φυσικά με τον ίδιο.

Ο κ. βαν Ρομπόι πάντως φαίνεται αποφασισμένος να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του και για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει τις επισκέψεις των πρωτευουσών των κοινοτικών χωρών προκειμένου να συζητήσει με τις κυβερνήσεις τους τα προβλήματα που τις απασχολούν για να διαμορφώσει στη συνέχεια την ατζέντα των πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναλάβει.

Ήδη έχει επισκεφθεί το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τις Βαλτικές χώρες, το Λονδίνο, τη Λουμπλιάνα, τη Σόφια, την Κοπεγχάγη και το Λουξεμβούργο ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα βρεθεί διαδοχικά στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Βερολίνο και τη Μάλτα.

Στις προθέσεις του είναι να συγκαλέσει, το ταχύτερο δυνατόν, στις 10-11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ένα άτυπο ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής στο οποίο οι 27 κοινοτικοί ηγέτες, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα συζητήσουν ,υπό την προεδρία του, τους τρόπους και τις μεθόδους εξόδου της Κοινότητας από την ύφεση και την αναθέρμανση των οικονομιών τους σε συνδυασμό με την διατήρηση του ευρωπαικού κοινωνικού μοντέλου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com