Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: «στο στόχαστρο οι φοροφυγάδες»

«Θα χτυπήσουμε αλύπητα τους φοροφυγάδες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο των Financial Times που διεξήχθη στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για συλλογή αποδείξεων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα υπάρχουν υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.


Ο υπουργός επανέλαβε την εκτίμηση η οποία περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα σταθερότητας περί ελλείμματος στο 12,7 % του ΑΕΠ το 2009, παρά τα δυσμενέστερα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε κατηγορηματικά ότι ο δημοσιονομικός στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, είναι δύσκολος αλλά απόλυτα εφικτός.

Ακόμη είπε ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε δε, ότι στο θέμα της νέας εισοδηματικής πολιτικής δεν είναι στόχος να πληγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά να περιοριστεί η σπατάλη. "Να χτυπήσουμε αλύπητα όσους επιβαρύνουν και κλέβουν τον Έλληνα φορολογούμενο", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι "το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να μην επωμίζονται τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν".

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε τις κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας:

"Πιστεύω ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή για την οικονομία μας, οι πολιτικές που σήμερα υλοποιούνται δίνουν δυνατότητες στην οικονομία να αφήσει πίσω παθογένειες ετών" σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δύσκολες επιλογές της και πως έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τομές και μεταρρυθμίσεις "πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη".

"Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση έχει στήριγμα από μία ισχυρή κοινωνική βάση, γεγονός που είναι πολύ θετικό" επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει στις διεθνείς αγορές η ελληνική οικονομία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι προτεραιότητα είναι η εξάλειψη του ελλείμματος αξιοπιστίας.

"Σε διαφορετική περίπτωση όλες οι άλλες πολιτικές μας βασίζονται σε σαθρές βάσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκατάσταση του ελλείμματος αξιοπιστίας δίνοντας έμφαση στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για μία ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και στη δημιουργία ενός Σώματος Ελέγχου του Προϋπολογισμού που θα παρακολουθεί με ανεξάρτητο τρόπο την πορεία υλοποίησής του.

Δύο είναι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια νέα πορεία ανάπτυξης ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

"Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Παίρνουμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να αλλάξει πορεία η χώρα μας" είπε ο υπουργός Οικονομικών στο τέλος της ομιλίας του.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com