Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Πως συμπληρώνω το Ε9

Tα έντυπα Ε9 που θα στείλουμε φέτος, θα καταχωριστούν και αυτά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Oικονομικών ώστε να ενημερωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και να βγει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. O νέος φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία των ακινήτων που είχε ο καθένας μας στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου του 2010.


Το έντυπο Ε9 υποβάλλεται υποχρεωτικά μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. O σύζυγος κάνει κοινή δήλωση με την σύζυγό του τόσο για τα δικά του ακίνητα όσο και γιαυτά των παιδιών. Μάλιστα, στην περίπτωση που τον βαρύνουν φορολογικά συγγενείς της συζύγου του, ανήλικοι συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού ορφανοί από γονείς ή αδέλφια με αναπηρία άνω του 67%, πρέπει να υποβάλει ξεχωριστό έντυπο για κάθε έναν από αυτούς στο όνομά τους.

Υποχρέωση υποβολής έχουν:

♦ Oσοι το 2009 απέκτησαν δικαίωμα (πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας) σε ακίνητα.

♦ Oι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει Ε9 τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί μεταβολή σε οποιοδήποτε από τα ακίνητά τους την 1/1/2010. Ως μεταβολή μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του ποσοστού ιδιοκτησίας, ή πώληση ενός ακινήτου. Στις εσωτερικές σελίδες, ξαναγράφονται τα στοιχεία των ακινήτων στα οποία επήλθε μεταβολή. Πρέπει να σημειωθεί ο κωδικός 2 («μεταβολή στοιχείων») αν απλώς έχει αλλάξει κάτι στο ακίνητο (ποσοστό ιδιοκτησίας κ.λπ.) ή ο κωδικός 3 («διαγραφή ακινήτου») σε περίπτωση που το ακίνητο έπαψε να βρίσκεται στην κυριότητά τους.

♦ Oι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει Ε9 τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί αλλαγή στην οικογενειακή τους κατάσταση. Oι πολίτες που απλώς θέλουν να δηλώσουν αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση και όχι κάποια μεταβολή σε ακίνητο αρκεί να συμπληρώσουν μόνο τα στοιχεία του μέλους για το οποίο μεταβάλλεται η σχέση στην πρώτη σελίδα. Συμπληρώνουν τα στοιχεία και στο πεδίο «μεταβολή σχέσης» βάζουν «εισαγωγή» για έναρξη νέας σχέσης και «διαγραφή» για κατάργηση σχέσης. Ειδικότερα: Για τους φορολογούμενους που παντρεύτηκαν το 2009 και η σύζυγός τους είχε ακίνητα δηλωμένα σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών χρειάζεται μόνο μια δήλωση με τα στοιχεία του υπόχρεου και τα στοιχεία της συζύγου, με την ένδειξη «έναρξη» στη μεταβολή σχέσης.

♦ Oι κληρονόμοι φορολογούμενου που απεβίωσε το 2009 και είχε υποβάλει στο παρελθόν Ε9 πρέπει να υποβάλουν έντυπο και να συμπληρώσουν τα στοιχεία του θανόντος με την ένδειξη «μεταβολή λόγω θανάτου» αλλά και τα στοιχεία των λοιπών μελών που είχε ο αποθανών στις δηλώσεις Ε9 βάζοντας «διαγραφή- άλλη αιτία».

Tα εννέα συνηθέστερα λάθη

1. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στον κωδικό ιδιοκτήτη, καθώς πρέπει να είναι ίδιος με τον κωδικό που σημειώνεται στην πρώτη σελίδα του εντύπου.

2. O αύξων αριθμός ακινήτου δεν θα ξεκινήσει από την αρχή φέτος. Πρέπει η δήλωση να αποτελεί συνέχεια αυτών που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα. Δηλαδή, αν σε προηγούμενες δηλώσεις έχουν ήδη εμφανιστεί τέσσερα ακίνητα και το 2009 αποκτήθηκε ένα καινούριο, αυτό θα αποκτήσει τον αριθμό 5.

3. Τα δεκαδικά πρέπει να αναγράφονται μέχρι δύο ψηφία και όχι σε μορφή κλάσματος.

4. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση για ακίνητα στην ίδια διεύθυνση να χρησιμοποιούνται ομοιωματικά.

5. Πρέπει να δηλώνεται η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου και όχι τα τετραγωνικά που εμφανίζονται στο συμβόλαιο. Αν υπάρχει ταύτιση, προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

6. Oι ημιυπόγειοι χώροι θεωρούνται ισόγειοι και ο ημιώροφος αναγράφεται ως πρώτος.

7. Oι στήλες 18-21 που αφορούν στα στοιχεία του οικοπέδου συμπληρώνονται πάντα, εκτός από διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες όπου έχει γίνει τελεία σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και βρίσκεται εντός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

8. Oι βοηθητικοί χώροι αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή και δεν προστίθενται στη συνολική επιφάνεια του ακινήτου (στήλη 22) εάν δεν έχουν προσμετρηθεί στο συντελεστή δόμησης.

9. Τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης σε κήπους, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους γράφονται στην πρώτη σελίδα ως σημείωση. Εξαίρεση αποτελούν τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης για θέση στάθμευσης σε πιλωτή ή στον ακάλυπτο χώρο ή αποθήκη.

Tα αγροτεμάχια

Στο πεδίο 1, αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) εφόσον έχει χορηγηθεί με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ και εφόσον διαγράφεται ή μεταβάλλεται ακίνητο.

Στο πεδίο 2 ο αύξων αριθμός αγροτεμαχίου, στα πεδία 3,4,5 τα στοιχεία θέσης του αγροτεμαχίου και στη στήλη 6 ο κωδικός της κατηγορίας πρόσοψης σε οδό ως εξής:

Kωδ. 1: Πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Kωδ. 2: Πρόσοψη σε δημοτική η κοινοτική οδό ή κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού και παραλίας.

Kωδ. 3: Πρόσοψη σε αγροτική ή ιδιωτική οδό.

Kωδ. 4: Oταν το αγροτεμάχιο είναι τυφλό.

Στη στήλη 7 αναγράφονται τα μέτρα απόστασης από τη θάλασσα εφόσον είναι μικρότερη των 800 μέτρων. H 8 επιλέγεται στην περίπτωση που έχει κηρυχθεί απαλλοτριωτέο ενώ η 9 σε περίπτωση που είναι αρδευόμενο.

Στις στήλες 10-16 αναγράφεται κατά περίπτωση η επιφάνεια του αγροτεμαχίου σε τ.μ. Ενώ στην 17 η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του αγροτεμαχίου.

Λύστε τους γρίφους του εντύπου E9

Απέκτησα ένα διαμέρισμα το 2009. Πρέπει να συμπληρώσω το έντυπο Ε9:

1ο βήμα: Συμπλήρωση 1ης σελίδας με τα ατομικά στοιχεία.

1. Ερωτάστε αν «δηλώσατε ακίνητα στο Ε9 το 2005 έως και 2008 και το 2009». Στην ερώτηση αυτή, πρέπει να συμπληρώσετε την ένδειξη «ναι» στο κατάλληλο πεδίο (ή και στα δύο αν χρειαστεί).

2. Στα στοιχεία του υπόχρεου συμπληρώνετε τον ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο και τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητούνται. Επίσης, πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία της συζύγου και των προστατευόμενων παιδιών που έχουν οποιαδήποτε δικαιώματα στο ακίνητο.

3. Στον χώρο των σημειώσεων του φορολογούμενου μπορεί να γραφεί οποιαδήποτε διευκρινιστική λεπτομέρεια δεν αναγράφεται στις μέσα σελίδες και θεωρείται ότι είναι σημαντικό πληροφοριακό στοιχείο. Τέτοιες είναι:

- Σε περίπτωση προσθήκης ακινήτου (δηλαδή αγορά διαμερίσματος), ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς και ο συμβολαιογράφος. - Για ακίνητα από κληρονομιά, ο ΑΦΜ, η ταυτότητα ή το ονοματεπώνυμο του αποβιόσαντος και η ημερομηνία θανάτου.

- Σε περίπτωση μεταβολής ακινήτου, η ημερομηνία και ο αριθμός παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

2ο βήμα: Συμπλήρωση των στοιχείων του ακινήτου που αποκτήθηκε. Τη 2η και την 3η σελίδα του εντύπου Ε9 πρέπει να συμπληρώνουν όσοι απέκτησαν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας σε ακίνητο το 2009 και όσοι είχαν δικαιώματα σε ακίνητο στην κατοχή τους και πλέον δεν τα έχουν (π.χ. επειδή το πούλησαν).

- Το πρώτο πεδίο που πρέπει να συμπληρωθεί είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο οποίος αναγράφεται εφόσον έχει χορηγηθεί με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ και μόνο σε περιπτώσεις διαγραφής ή μεταβολής.

- Σχετικά με τον αύξοντα αριθμό ακινήτου έαν έχετε υποβάλει στο παρελθόν δήλωση Ε9 και υπάρχουν και άλλα ακίνητα στην κατοχή σας, ξεκινάτε από τον επόμενο αριθμό στον οποίο είχε σταματήσει η τελευταία δήλωση. Εάν είναι το πρώτο ακίνητο στο οποίο αποκτάτε δικαιώματα, βάζετε τον αριθμό 1.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, τα κτίσματα αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο και η επιφάνεια του οικοπέδου στη γραμμή του ισογείου.

- Εάν στο ισόγειο υπάρχουν κτίσματα διαφορετικής κατηγορίας, τότε γράφονται σε ξεχωριστές γραμμές και σε μία από αυτές τα στοιχεία του οικοπέδου.

- Σε διαφορετικές γραμμές συμπληρώνονται και διαφορετικά ποσοστά δικαιωμάτων.

- Συμπληρώνετε τα στοιχεία ταυτότητας του ακινήτου όπως η διεύθυνση και οι υπόλοιποι δρόμοι του οικοδομικού τετραγώνου, επιλέγοντας Χ στον δρόμο που έχει πρόσοψη το ακίνητο.

- Στην στήλη 8, αναγράφεται ο αριθμός οικοδομικού τετραγώνου αν υπάρχει στο συμβόλαιο.

- Στη στήλη 9 συμπληρώνεται η κατηγορία του ακινήτου.

- Στη στήλη 10 συμπληρώνεται ο κωδικός ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα.

- Στη στήλη 11, γράφονται οι κωδικοί του ορόφου. Σημειώνεται ότι στις μεζονέτες αναγράφεται ο ψηλότερος όροφος, οι ημιυπόγειοι χώροι θεωρούνται ισόγειοι και ο ημιώροφος θεωρείται πρώτος όροφος.

- Στη στήλη 12 αναγράφεται η επιφάνεια των κυρίων χώρων και στη 13 των βοηθητικών.

- Η στήλη 14 συμπληρώνεται με το έτος κατασκευής.

- Τα πεδία 15 και 19 αφορούν το είδος του εμπράγματου δικαιώματος. Για την πλήρη κυριότητα, σημειώνεται ο αριθμός 1, για την ψιλή κυριότητα ο αριθμός 2 και για την επικαρπία ή την οίκηση ο αριθμός 3.

- Στις στήλες 16 και 20 αναγράφονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας % μέχρι και πέντε δεκαδικά ψηφία, ενώ στις στήλες 17 και 21 αναγράφεται το έτος γέννησης του επικαρπωτή μόνο σε περίπτωση ψιλής κυριότητας.

- Τα πεδία που αφορούν στο οικόπεδο 18-21 συμπληρώνονται πάντα, εκτός από διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες.

- Η στήλη 22 αφορά στη συνολική επιφάνεια κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο.

- Στη στήλη 23 αναγράφεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, με τον αριθμό που έχει δηλωθεί το κάθε φυσικό πρόσωπο στην πρώτη σελίδα.

- Τέλος, το πεδίο 24 του πίνακα 1 χαρακτηρίζει το είδος της μεταβολής του ακινήτου. Για να δηλώσετε ένα νέο ακίνητο βάζετε κωδικό 1. Για μεταβολή στοιχείων βάζετε κωδικό 2. Για διαγραφή βάζετε κωδικό 3.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com