Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Υποβολή της δήλωσης

Η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης έχει πλεονεκτήματα: Εξασφαλίζει έκπτωση φόρου 1,5% με ανώτατο όριο τα 118 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχει γίνει παρακράτηση φόρου ή ο φορολογούμενος να δηλώνει εισόδημα υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο. Προσφέρει στον φορολογούμενο τη δυνατότητα να κρατήσει τα δικαιολογητικά στο σπίτι του και να τα έχει σε πρώτη ζήτηση σε περίπτωση ελέγχου.


Εξασφαλίζει ταχύτερη εκκαθάριση της δήλωσης, κάτι που μπορεί να εξυπηρετεί όσους περιμένουν επιστροφή φόρου ή όσους θέλουν για δικούς τους λόγους να έχουν «φρέσκο» εκκαθαριστικό στα χέρια τους.

Υπάρχει και μειονέκτημα: Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά φορολογουμένων οι οποίοι δικαιούνται έκπτωσης φόρου άνω των 1.500 ευρώ, η εφορία τούς καλεί για έλεγχο. Αυτό ουσιαστικά ακυρώνει ένα από τα βασικά κίνητρα της ηλεκτρονικής υποβολής που είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας.

Oποιος αποφασίσει πρώτη φορά να κάνει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του (μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου στη διεύθυνση www.taxis net.gr) πρέπει καταρχήν να εξασφαλίσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password). Αυτό γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου.

Προσοχή: το σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα πρέπει να κατατεθεί τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Είναι αυτονόητο ότι οι προθεσμίες είναι κοινές, ανεξάρτητα από το αν η φορολογική δήλωση θα υποβληθεί χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά.

Χρήσιμες για όσους επιλέξουν το Iντερνετ, θα φανούν οι ακόλουθες πληροφορίες:

Αν η δήλωση υποβληθεί οριστικά, δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις μέσω internet. Mόνο ο δρόμος της χειρόγραφης διόρθωσης υπάρχει στις εφορίες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύστημα δίνει έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος είναι αποδεικτικό καταχώρισης.

O ηλεκτρονικός μηχανισμός διαθέτει ειδικό σύστημα εντοπισμού των λαθών (τουλάχιστον των κραυγαλέων). Eτσι, περιορίζονται και οι πιθανότητες σφάλματος για τους φορολογούμενους.

Τα ζευγάρια υποβάλλουν μαζί τη φορολογική τους δήλωση με τους κωδικούς του συζύγου. Αν όμως η σύζυγος πρέπει να υποβάλει και συνοδευτικά έντυπα (π.χ. το Ε3 επειδή ασκεί ελεύθερο επάγγελμα), τότε πρέπει να το καταθέσει (και πάλι ηλεκτρονικά) με τους δικούς της κωδικούς. Μπορεί και ο λογιστής να υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά για λογαριασμό του φορολογούμενου.

Φυσικά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο να μην διαρρεύσουν οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα. Oσοι δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Iντερνετ μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΚΕΠ.

Πολλές επιλογές για τη... λυπητερή

Η εφορία δίνει αρκετές επιλογές στο πώς θα πληρωθεί ο φόρος: Με προσωπικές ή τραπεζικές επιταγές για οποιοδήποτε ποσό. Με μετρητά στην εφορία.

Προσοχή όμως. Υπάρχει όριο 1.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Από αυτό το ύψος και πάνω, απαιτείται επιταγή.

♦ Με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Τουλάχιστον 200 εφορίες, διαθέτουν ήδη τα σχετικά μηχανήματα και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κάρτα σας να έχει το ανάλογο διαθέσιμο υπόλοιπο.

♦Με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού.

♦ Με μετρητά, αλλά αυτή τη φορά σε τράπεζες. Eτσι, εν υπάρχει και περιορισμός, καθώς μπορεί να καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό. Απαιτείται η προσκόμιση του εκκαθαριστικού ή του ειδοποιητηρίου πληρωμής. Η εφορία θα σας κάνει έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αυτό εξαρτάται όμως από την ημέρα παραλαβής του εκκαθαριστικού.

Oι κλασικές «μέθοδοι»

Εκτός από Iντερνετ, υπάρχουν και άλλοι τρεις... δρόμοι υποβολής της δήλωσης:

1)Μέσω των λογιστών. Η παράδοση των εντύπων στον λογιστή πρέπει να γίνει και πάλι μέσα στις προθεσμίες. O λογιστής, στο πίσω μέρος της δήλωσης θα αναγράψει τα στοιχεία του και την ημερομηνία παραλαβής των εντύπων, ενώ ο φορολογούμενος παραλαμβάνει μια βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει και η ημερομηνία παράδοσης των εντύπων καθώς και τα στοιχεία του λογιστή.

2)Με το ταχυδρομείο. O φορολογούμενος θα πρέπει να προμηθευτεί τον ειδικό φάκελο ο οποίος πωλείται από τα ΕΛΤΑ προς 3,5 ευρώ.

3)Φυσικά, παράδοση της δήλωσης μπορεί να γίνει και στις εφορίες. Το πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ένας εφοριακός θα ρίξει μια γρήγορη ματιά μήπως και σας γλιτώσει από εξόφθαλμα λάθη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com