Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Οι δαπάνες ιατρικής περίθαλψης

Στους κωδικούς 051 και 052, πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά οι δαπάνες ιατρικής περίθαλψης. Πρόκειται για αμοιβές που καταβάλλονται στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για περίθαλψη, εξετάσεις, οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική, γναθοχειρουργική κ.λπ.


Από την εφορία καθίσταται σαφές ότι στους κωδικούς 051-052, πρέπει να καταγραφούν μόνο οι αμοιβές σε φυσικά πρόσωπα και όχι αυτές στα νοσοκομεία, οι οποίες θα περαστούν κωδικούς 047 και 048.

Ειδικά για τα έξοδα σε γιατρούς του εξωτερικού, πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί 043 και 044, που προστέθηκαν πρώτη φορά στη φορολογική δήλωση. Στους κωδικούς 051 και 052 θα δηλωθούν επίσης:

- Oι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία και λογοθεραπεία.

-Oι δαπάνες για ψυχολόγο.

-Τα ποσά που θα δηλωθούν στους κωδικούς 051 και 052 αφαιρούνται πλέον σε ποσοστό 100% από το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει και στο 40%, κάτι που εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος που θα εμφανίσετε.

Eξοδα που «γιατρεύουν» τη δήλωση

Νέους κωδικούς θα βρουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2009 για να εξασφαλίσουν ιατρική φροντίδα. Στις φετινές δηλώσεις γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στις δαπάνες που έγιναν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αλλά και ανάμεσα στα έξοδα που έγιναν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Ο λόγος είναι στατιστικός αλλά και ουσιαστικός, καθώς πλέον οι αποδείξεις με αμοιβές γιατρών εξασφαλίζουν μεγαλύτερη φορολογική έκπτωση.

Στους κωδικούς 047 και 048 της φορολογικής δήλωσης πρέπει να δηλωθούν τα συνολικά ποσά που κατεβλήθησαν για τη νοσοκομειακή περίθαλψη (τη δική σας ή των προσώπων που μένουν μαζί σας και σας βαρύνουν φορολογικά). Σε αυτούς τους κωδικούς θα αναγραφούν εκτός από τα νοσήλεια οι δαπάνες για τους νοσοκόμους αλλά και τα έξοδα για τα γηροκομεία (προσοχή, δηλώνεται το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων).

Για τα ποσά που θα δηλωθούν στους κωδικούς 047 και 048 θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός: Στους κωδικούς 045 και 046 θα πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης που έγιναν στο εξωτερικό. Από το συνολικό ποσό της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης ως έκπτωση φόρου αναγνωρίζεται μόνο το 20%. Ξοδέψατε 1.000 ευρώ; Η εφορία θα σας αφαιρέσει 200 ευρώ από τον φόρο.

Πλαφόν έχει μπει και στη μέγιστη έκπτωση. Oσα και αν ξοδέψατε η μέγιστη έκπτωση θα είναι 6.000 ευρώ. Δηλαδή αν χρειάστηκε να διαθέσετε 40.000 ευρώ σε νοσοκομεία και γιατρούς, αντί για 8.000 ευρώ η έκπτωση θα πέσει στα 6.000 ευρώ. Μοναδικό παρήγορο στοιχείο το γεγονός ότι η έκπτωση αναγνωρίζεται ξεχωριστά και στους δύο συζύγους. Έξι χιλιάδες ευρώ για το σύζυγο και το ίδιο ποσό για την σύζυγο.

Πέντε χρυσοί κανόνες για τις ιατρικές δαπάνες

Πάγιο πρόβλημα των φορολογουμένων είναι να καταλήξουν στο αν μια δαπάνη γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο Oικονομικών ως «ιατρική». Oι βασικοί κανόνες έχουν αναλυτικά ως εξής:

1. Tα έξοδα που καταβάλλονται μεμονωμένα για την αγορά φαρμάκων, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιατρικές δαπάνες. Ωστόσο, ποσά για φάρμακα που έχουν ενσωματωθεί σε τιμολόγια νοσοκομείων, μπορούν να συμπεριληφθούν στους κωδικούς 047 ή 048.

2.Oι δαπάνες για την περίθαλψη ηλικιωμένων προσώπων μπορούν να συμπεριληφθούν στους κωδικούς 047 και 048. Βέβαια, από το συνολικό ποσό που θα αναφέρεται στις θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, θα αναγράψετε μόνο το 50%. Δηλαδή, αν για την παραμονή του ηλικιωμένου σε έναν οίκο ευγηρίας πληρώσατε 10.000 ευρώ, στον κωδικό 051 θα αναγράψετε 5.000 ευρώ και τελικώς από το φόρο θα αφαιρεθεί ποσό 1.000 ευρώ.

3.Για να αναγνωριστούν έξοδα στο εξωτερικό πρέπει να κατατεθούν οι βεβαιώσεις των ξένων γιατρών ή των νοσοκομείων, θεωρημένες από το ελληνικό προξενείο της χώρας όπου έγινε η νοσηλεία και μεταφρασμένες στην ελληνική γλώσσα.

4.Τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί επαφής θεωρούνται ιατρικές δαπάνες. Πρέπει όμως, εκτός από την απόδειξη λιανικής, να κρατήσετε και τη συνταγή του γιατρού για την κατασκευή των γυαλιών ή των φακών.

5.Τα έξοδα του νοσοκομείου αναγνωρίζονται ούτως ή άλλως. Αν χρειάστηκε να απασχολήσετε και νοσοκόμο, η αμοιβή του μπορεί να συμπεριληφθεί στις ιατρικές δαπάνες. Πρέπει όμως να υπάρχει απόδειξη για την αμοιβή στην οποία να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του νοσοκόμου (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κ.λπ.).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com