Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Tα τέσσερα SOS στο έντυπο E2

Oσοι εισπράττουν ενοίκια, πρέπει στη φορολογική τους δήλωση να συμπεριλάβουν το έντυπο Ε2. Tο έντυπο υποβάλλεται σε ένα αντίτυπο. Αν και η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα, πρέπει να υποβάλει και αυτή το δικό της έντυπο.


Κανονικά, το Ε2 εμπεριέχεται στον φάκελο που στέλνει η εφορία. Αν αυτό δεν συμβεί τότε ο φορολογούμενος πρέπει να το αναζητήσει στις εφορίες. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής. Εκτός από τα ακίνητα που ενοικιάζονται, στο έντυπο Ε2 πρέπει να δηλωθούν:

1. Τα ακίνητα (οικίες, γραφεία κ.λπ.) τα οποία παρέμειναν κλειστά το 2009. Για τα κενά διαμερίσματα πρέπει να προσκομιστεί κάποιος λογαριασμός ΔΕΚO που να αποδεικνύει τη μη χρήση του ακινήτου. O φορολογούμενος μπορεί να καλυφθεί επισυνάπτοντας μηδενικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ που να καλύπτουν χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών κατά τη διάρκεια του 2009.

2.Τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν σε τρίτους. Για παράδειγμα, πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα (ισχύει για δωρεάν παραχώρηση χρήσης μιας κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ). Τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας (δηλαδή αυτά που παραχωρούνται από τους γονείς προς τα παιδιά ή αντίστροφα) απαλλάσσονται από τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά. Αν τα υπερβαίνει, ή αν υπάρχει διαφορετική συγγενική σχέση ανάμεσα σε αυτόν που παραχωρεί το ακίνητο και σε αυτόν ο οποίος το χρησιμοποιεί, τότε υπολογίζεται και τεκμαρτό εισόδημα.

3.Oι επαγγελματικοί χώροι οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούνται (π.χ. γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) ή υπεκμισθώνονται.

4.Προσοχή χρειάζεται από όσους εμφανίζουν πολλές ιδιοκατοικούμενες κατοικίες. Εκτός από την κύρια κατοικία και μία δευτερεύουσα, όλες οι υπόλοιπες πρέπει να δηλωθούν και στο έντυπο Ε2.

Oποιος δήλωσε, δεν πληρώνει για τα ανείσπρακτα μισθώματα

«Και αν ο ενοικιαστής δεν μου κατέβαλε τα ενοίκια ως όφειλε;» Το ερώτημα απασχολεί ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες τώρα που η οικονομική κρίση κορυφώνεται. Δυστυχώς τα νέα της εφορίας για όσους χάνουν ενοίκια, δεν είναι καλά.

Στο έντυπο Ε2 πρέπει να δηλωθούν όλα τα ποσά, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισπραχθεί ή όχι. Και αυτό διότι η εφορία θέλει να καταγραφούν τα δικαιώματα είσπραξης ενοικίου και όχι τα ποσά που εισπράχτηκαν. Eνας τρόπος υπάρχει να απαλλαγεί κάποιος από την υποχρέωση δήλωσης του ενοικίου: να εκχωρήσει τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει τώρα για τα ενοίκια του 2009. Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Η δήλωση γίνεται στην αρμόδια εφορία, ενώ μαζί πρέπει να υποβληθούν και τα όποια δικαιολογητικά υπάρχουν (ενοικιαστήριο συμβόλαιο κ.λπ.).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com