Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Mειώστε το εισόδημα από τα ενοίκια

Επί του εισοδήματος από ενοίκια που θα εμφανίσετε στους κωδικούς του Πίνακα 4E η εφορία αναγνωρίζει εκπτώσεις. Kάποιες με δικαιολογητικά και κάποιες χωρίς.


Δίνεται έκπτωση με ποσοστό 5% για αποσβέσεις σε οικοδομές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.λπ. Το ποσοστό των αποσβέσεων περιορίζεται στο 3% όταν πρόκειται για άλλα ακίνητα (π.χ. καταστήματα).

Για να αναγνωριστεί η έκπτωση, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα, καθώς η έκπτωση θα γίνει αυτόματα. Ποσοστό έως 40% των ασφαλίστρων εκπίπτει από το εισόδημα των ενοικίων σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ασφαλίζει το σπίτι του. Αφαιρείται, επίσης, το 40% των αμοιβών του δικηγόρου για δίκες μισθωτικών διαφορών, όπως επίσης και οι δαπάνες για τη συντήρηση των ακινήτων.

Στους κωδικούς 151 και 152, πρέπει να δηλωθούν οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για αγορές υλικών επισκευής και συντήρησης, οικοδομής, για δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων. Tα έξοδα που θα δηλωθούν, θα μειώσουν τα εισοδήματα που θα αναγραφούν στους κωδικούς 103 και 104, 121 και 122 και 105 και 106, που αφορούν στον περισσότερο κόσμο.

Στους κωδικούς 157 και 158, πρέπει να αναγραφούν ξεχωριστά οι δαπάνες για αμοιβές υδραυλικών, ηλεκτρολόγων. Προσοχή, πρέπει να δηλωθούν μόνο το ποσά που αφορούν παροχή υπηρεσίας και όχι αυτά που σχετίζονται με αγορά υλικών. Αν εξαντληθεί η έκπτωση που δικαιούστε από τις δαπάνες που θα δηλώσετε στον συγκεκριμένο κωδικό, η εφορία θα μεταφέρει από μόνη της το όποιο υπόλοιπο στον κωδικό 049 του Πίνακα 7. Eτσι, θα εκμεταλλευτείτε και το τελευταίο ευρώ από τα συγκεκριμένα έξοδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com