Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής

Με το 3ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών παίζει τα...ρέστα του για να σώσει την παρτίδα των φορολογικών εσόδων.



Μια παρτίδα που κινδυνεύει να χαθεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, καθώς έχει ήδη καταγραφεί «άνοιγμα» της τάξεως των 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αποτυχία και των νέων αυτών στόχων θα φέρει ακόμη πιο κοντά την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.

Προς το παρόν, τίποτα δεν πηγαίνει καλά για τα δημόσια έσοδα:

*Η ανεργία καλπάζει και έχει συρρικνώσει τα έσοδα από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ήταν κατά 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.

*Η εμμονή στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές έχει γκρεμίσει την κατανάλωση, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που «παρακρατούν» τον ΦΠΑ για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Η υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ φτάνει ήδη στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, «λείπουν» περίπου 630 εκατ. ευρώ.

*Τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν βουλιάξει, με αποτέλεσμα εκτός από τον στόχο για είσπραξη 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ να κρίνεται επισφαλής και η απόδοση ενδεχόμενης επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Τη Δευτέρα

Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ένα φιλόδοξο «στοίχημα»: να εξασφαλίσει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα στο 2011. Μάλιστα, ο «πήχης» αναμένεται να μπει σε επίπεδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πώς προγραμματίζεται να εξασφαλιστεί αυτό το ποσό;

*Με το κυνηγητό όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Ηδη έχει προγραμματιστεί η αποστολή ειδοποιητηρίων σε όσους χρωστούν μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της εφορίας.

Η νέα εκστρατεία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων μελετάται να συνδυαστεί και με ρύθμιση, έτσι ώστε να γίνουν ευκολίες πληρωμής σε όσους θα πειστούν να πληρώσουν.

*Με τον εντοπισμό όσων δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ. Το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει δήλωση ειδοποιητήρια πληρωμής ΦΠΑ, ο οποίος θα υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο. Πάντως, από τα πρώτα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί, τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς οι επιχειρήσεις δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για καταβολή του ΦΠΑ.

*Με το ξεκαθάρισμα της λίστας των σκαφών αναψυχής που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά. Το ΣΔΟΕ έχει έτοιμη τη λίστα με τα περίπου 4.000 σκάφη. Μένει να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να προσέλθουν για τα περαιτέρω:

*Με τον έλεγχο «πόθεν έσχες» σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για φορολογούμενους που δηλώνουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και μικρά εισοδήματα. Ηδη έχει καταρτιστεί σχετικός κατάλογος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η αποτυχία για άμεση είσπραξη εσόδων από το πρόγραμμα της φοροδιαφυγής θα φέρει ακόμη πιο κοντά την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα. Προς το παρόν, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν σε χαλαρές διαψεύσεις δηλώνοντας ότι:

*Επανεξετάζεται το ενδεχόμενο εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από το φθινόπωρο.

*Δεν θα υπάρξει μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ του 13% στον συντελεστή 23%.

*Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα.

*Δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές.


Τα νέα φορολογικά μέτρα που προς το παρόν θεωρούνται σίγουρα είναι τα παρακάτω:


*Η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά ενδεχομένως και νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2012, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

*Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με αλλαγές στα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φόρους των ακινήτων. Για παράδειγμα, με τη μείωση του αφορολογήτου για τον ΦΜΑΠ μπαίνουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες στη διαδικασία πληρωμής του νέου φόρου.

*Η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών ή η σύνδεσή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέτρο όμως το οποίο δεν μπορεί να αποδώσει εισπρακτικά μέσα στο 2011.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com