Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις έμμεσων φόρων, έκτακτες εισφορές, αναπροσαρμογές τιμολογίων στις ΔΕΚΟ ήταν ορισμένα μόνο από τα μνημονιακά... επιτεύγματα της 1ης χρονιάς.



Το μνημόνιο, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του δεν άφησε κανέναν στον απυρόβλητο. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει Ελληνας που να μην υπέστη συρρίκνωση της τάξεως του 4%-5% στο ετήσιο εισόδημά του, λόγω της φορολογικής επιδρομής:

* Κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ (από 9% σε 13% ο χαμηλός και από 19% σε 23% ο βασικός).

* Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα η τιμή της αμόλυβδης να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Αντίστοιχες επιβαρύνσεις προέκυψαν από την αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

* Τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 40% ενώ επιβαρύνσεις ακόμη και άνω του 8% προέκυψαν και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Εκτός από τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόστηκαν καθολικά σε ολόκληρη την κοινωνία, επιβλήθηκαν και τα... εξιδικευμένα ανά κοινωνική ομάδα. Κάποια από αυτά (μείωση μισθών στο Δημόσιο αλλά και συντάξεων) είχαν άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, ενώ άλλα (μειώσεις αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή στο συνταξιοδοτικό κ.λπ.) θα τα βρίσκουμε για πολλά χρόνια μπροστά μας.

Και την 2η χρονιά όμως ο κατάλογος αναμένεται να είναι εξίσου μακροσκελής, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης:

1. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν διά της κατάργησης απαλλαγών και εκπτώσεων.

2. Προαναγγέλλεται ψαλίδισμα κοινωνικών παροχών και επιδομάτων διά της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων.

3. Ερχονται νέες μειώσεις συντάξεων. Πρώτα μέσα από την περικοπή των επικουρικών και των εφάπαξ και έπειτα μέσω του κουτσουρέματος της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4. Νέες αυξήσεις έρχονται στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

5. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και την τιμή του φυσικού αερίου.

6. Θα ανακοινωθούν αυξήσεις στους φόρους των ακινήτων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com