«Σήμα» κινδύνου άρχισαν να εκπέμπουν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία - με πρώτο το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ - ζητώντας «έξτρα» επιχορήγηση προκειμένου να είναι σε θέση να πληρώσουν ως το τέλος του χρόνου τις τακτικές παροχές και τα δώρα (δηλ. ανελαστικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν).
Το πρώτο σχετικό αίτημα απέστειλε ήδη ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας στον υπουργό Ι. Βρούτση ζητώντας ταμειακή ενίσχυση τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ «εφόσον το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδώσει όσα οφείλει από τις συνεισπραττόμενες εισφορές». Κάτι που, όμως, είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί αφού και το ΙΚΑ σχεδιάζει να ζητήσει «έξτρα» επιχορήγηση περί τα 300 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει στο επόμενο δίμηνο τις συντάξεις και τα δώρα στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που κοινοποιήθηκαν στους συνδιοικούντες τον Οργανισμό εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις) στο δίμηνο Νοέμβριου - Δεκεμβρίου οι δαπάνες για τις παροχές ανεργίας - οικογένειας και μητρότητας εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 510 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα, ωστόσο, θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 302 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ (100 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση), 95 εκατ. ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και 7 εκατ. από την ειδική εισφορά του ν. 3986/2011. Δηλ το ταμειακό έλλειμμα θα είναι 80 εκατ. ευρώ «κυρίως το Δεκέμβριο» και αυτό «υπό την προϋπόθεση ότι οι μηνιαίες εισροές από το ΙΚΑ θα διατηρηθούν στα 100 εκατ. ευρώ και θα αποδοθούν οι υπόλοιπες εγγεγραμμένες πιστώσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το ΙΚΑ τον Οκτώβριο έδωσε στον ΟΑΕΔ μόλις 30 εκατ. ευρώ, έναντι των 100 εκατ. με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων και εποχικών βοηθημάτων ύψους 55 εκατ. ευρώ, «αφού προτεραιότητα δίδεται στην εξασφάλιση της καταβολής των τακτικών επιδομάτων ανεργίας» όπως υπογραμμίζεται.
Αναζητούνται έσοδα
Ο ΟΑΕΔ ζητά, ακόμη, να του καταβληθούν οι ειδικές εισφορές που, ενώ έχουν θεσμοθετηθεί το 2011, είτε δεν έχουν αποδοθεί, είτε καταβάλλονται μερικώς. Πρόκειται για:
Την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (υπολογίζεται σε 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών).
Την ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων). Από την εισφορά αυτή έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στον ΟΑΕΔ περίπου 40 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποδοθούν επιπλέον 7 εκατ. ευρώ.
Ταμειακό αδιέξοδο το 2013
Ακόμη πιο δύσκολο προμηνύεται για τα Ταμεία το 2013 αφού θα λάβουν μειωμένες έως 40% επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά για το ΙΚΑ (όπου το Μνημόνιο δρομολογεί μειώσεις εργοδοτικών εισφορών παρά την ύφεση και την υστέρηση εσόδων) η κρατική επιχορήγηση θα είναι 2,2 δισ. ευρώ, αντί 3,6 δισ. ευρώ φέτος, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τη δυνατότητα απόδοσης στον ΟΑΕΔ ακόμη και των εισφορών που θα χρειαστούν για τις πληρωμές των «κουρεμένων» επιδομάτων. Ταμειακό αδιέξοδο αναμένεται και στον ΟΑΕΕ ο οποίος, θα έχει έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ ακόμη κι αν καταβληθεί η μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ, αντί του 1,1 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος).