Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΡΥΘΜΙΣΗ-ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δικαστική δικαίωση δημοσίων υπαλλήλων

Ρύθμιση-«ασπίδα» για όσους εργαζομένους στο Δημόσιο δικαιώνονται δικαστικά προωθεί η κυβέρνηση, ύστερα και από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).





Σύμφωνα με τη ρύθμιση που επιλύει ένα σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε τελευταία, οι εργαζόμενοι στην ευρύτερο δημόσιο τομέα όταν δικαιώνονται δικαστικά και διατάσσεται με ασφαλιστικά μέτρα η παραμονή τους στην εργασία, θα μπορούν να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν κάθε μήνα μία ισόποση (προς το μισθό τους) εγγυητική επιστολή τράπεζας.

Με τη σχετική φιλεργατική ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) από την υποχρέωση να καταβάλουν οι ίδιοι ουσιαστικά τον μισθό τους, αφού αυτό σημαίνει στην πράξη η έκδοση εγγυητικής τραπεζικής επιστολής.

Εγγύηση
Τους τελευταίους μήνες, με την ψήφιση του ν. 4072/12 δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα για κάθε εργαζόμενο που δικαιωνόταν δικαστικά, αφού προβλέφθηκε γενικότερα ότι όποιος πολίτης κερδίζει σε κάποιο δικαστικό βαθμό τις οικονομικές αξιώσεις του από το Δημόσιο, για να πάρει τα χρήματα (ενόψει της επόμενης δίκης και της οριστικής απόφασης) θα πρέπει να φέρνει μία ισόποση τραπεζική εγγύηση. Η ρύθμιση αυτή (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4072/12) υπαγορεύθηκε για λόγους προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου, σε περίπτωση που η τελική δικαστική κρίση είναι υπέρ του, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές δεν μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε νωρίτερα ή είναι εξαιρετικά δυσχερής η αναζήτησή τους, γιατί ο υπόχρεος να τα επιστρέψει είναι πλέον αναξιόχρεος ή έχει πεθάνει ή έχει πάψει να λειτουργεί το σχετικό νομικό πρόσωπο (εταιρεία κ.λπ.). Εξάλλου με την υποχρέωση για εγγυητική επιστολή, στόχος ήταν να εμποδιστεί η προσπάθεια παρέλκυσης δικών, με αιτήματα αναβολών κ.λπ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com