Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

BLOOMBERG, WSJ, FT, HANDELSBLATT Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βλέπει ο διεθνής Τύπος

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, προτείνει σημαντική μερίδα του διεθνούς Τύπου που απορρίπτει ταυτόχρονα τη λύση της επαναγοράς του.





Σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτηρίζει την ίδια στιγμή μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Κ. Λάουκ, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Σε άρθρο του στη Handelsblatt προειδοποιεί ότι η ελληνική περίπτωση δείχνει πως η πολιτική λιτότητας και διάσωσης από μόνη της δεν είναι παραγωγική και καταλήγει λέγοντας: «Κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες, η αναμενόμενη το Νοέμβριο έκθεση της τρόικας κινδυνεύει να καταντήσει φάρσα».

Έκκληση στους πολιτικούς παράγοντες να καταστήσουν μια νέα διαγραφή χρέους όχι μόνο απαραίτητη αλλά και εφικτή απευθύνουν με κύριο άρθρο τους οι βρετανικοί Financial Times, ενώ τόσο η Wall Street Journal όσο και το πρακτορείο Bloomberg τάσσονται επίσης υπέρ του «κουρέματος» σημειώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μεγάλο πολιτικό κουράγιο και νομικές αλλαγές στη Γερμανία, την ΕΚΤ και την Αθήνα.

Η WSJ στην ηλεκτρονική της έκδοση εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα το μείζον ζήτημα της μείωσης του χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, προσθέτει το δημοσίευμα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει ένα τρομακτικό βάρος χρέους ενώ θα υποφέρει από μία ύφεση επικών διαστάσεων.

Στην Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πολιτική βούληση για μία αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι αυτή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή θα είχε μόνο μικρά αποτελέσματα:

«Θα μπορούσε να αποφέρει, υπό την υπόθεση ότι η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με τιμή 50% της ονομαστικής τους, μία μείωση της τάξης των 30 δισ. ευρώ που είναι μικρότερη από το 10% του ελληνικού χρέους, το οποίο θα φθάσει το 2013 τα 346 δισ. δολάρια ή το 189% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό».

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδέα επαναγοράς χρέους είναι ελκυστική, ειδικά για το Βερολίνο, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματική. Μια επαναγορά, προσθέτει, θα αφορούσε μόνο το 40% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ενώ μια επαναγορά 30 δισ. χρέους θα μπορούσε να το μειώσει μόλις κατά 12% του ΑΕΠ, διατηρώντας το ωστόσο μακριά από το στόχο του 120%.

Υποστηρίζει δε ότι προαπαιτούμενα για να προχωρήσει το «κούρεμα» στο υπόλοιπο 60% είναι καταρχήν να το αποδεχθούν οι επίσημοι πιστωτές και να επιτρέψουν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ESM ενώ η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί να δεχθεί αυξημένη εμπλοκή ιδίως στο κρίσιμο σκέλος της αύξησης των φορολογικών εσόδων από τεχνοκράτες της Task Force και της ΕΕ.

Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com