Ο αριθμός των off shore που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας φθάνει τις 21.065, εκ των οποίων ενεργές είναι 16.580 (10.000 εμφανίζονται στη ναυτιλία και οι υπόλοιπες καταγίνονται με το real estate κυρίως σε Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονο, Χαλκιδική κ.λπ.).
Παρ' ότι υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις φόρου επί των ακινήτων, το 2012 το έκαναν μόλις 965, καταβάλλοντας 300 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα από ό,τι το 2011 (900 εκατομμύρια ευρώ) και το 2010 (3,4 δισ. ευρώ)!
Οι «off shore», ή παράκτιες εταιρείες, εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '60 και αποτελούν μέχρι σήμερα τα φορολογικά «πλυντήρια» χρήματος, καθώς διακινούν το 1/4 του παγκόσμιου πλούτου. Η συντριπτική πλειονότητά τους εδρεύει σε πρώην βρετανικές αποικίες και σε μικροσκοπικά κρατίδια.
Στο καταστατικό μιας off shore εταιρείας δεν αναγράφονται οι πραγματικοί μέτοχοι ή ο ιδιοκτήτης της, αλλά ως μέτοχος εμφανίζεται το δικηγορικό ή λογιστικό γραφείο το οποίο αναλαμβάνει έναντι 3.000 ευρώ την ίδρυση της εταιρείας σε έναν από τους πολλούς φορολογικούς «παραδείσους» ανά τον κόσμο.
Στη συνέχεια παραδίδει τις μετοχές στον πραγματικό δικαιούχο, ο οποίος έναντι των φορολογικών αρχών παραμένει ένα «φάντασμα».