H Eυρώπη χρειάζεται περισσότερη λιτότητα!" Κόντρα σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική λιτότητα που επιβάλλεται στην Ευρωζώνη έχει ήδη πλήξει την ανάπτυξη, η Goldman Sachs ζητά ακόμη περισσότερη!
Σε νέα έκθεσή του ο οίκος εστιάζει στη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ενώ επικεντρώνεται περισσότερο στη δυναμική του δημοσίου χρέους.
"Παρά το γεγονός πως οι μικρότερες χώρες της Ευρωζωνης - Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία - επιβάλλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν, υπάρχουν χώρες στην Ευρωζώνη που ακόμη παραμένουν... πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Huw Pill, κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs και συντάκτης της εν λόγω έκθεσης της Goldman Sachs.
"Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι εφικτή στις μεγαλύτερες χώρες του ευρώ, ωστόσο οι οικονομίες αυτές θα απαιτηθεί να εντείνουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής", προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ταυτόχρονα πως αναφέρεται στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Κατά τη Goldman Sachs, μια από τις βασικές πηγές που συντηρούν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι η αδυναμία των κυβερνήσεων να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
"Μπορεί η αδύναμη ανάκαμψη της Ευρωζώνης να συνιστά τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που προκύπτουν από το ενδεχόμενο δημοσιονομικής κόπωσης είναι ακόμη πιο σοβαροί", διαμηνύει ο οίκος, μέσω της νέας αυτής έκθεσής του.
"Όσο οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται, εγείρεται το εξής σοβαρό πρόβλημα: Αυτόματα χάνεται η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων στο σύνολό τους", προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
"Θα χρειαστούν ακόμη πιο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι από τα ισχυρότερα κράτη μέλη, με στόχο την αποτελεσματική και ταχύτερη μείωση των χρεών", υποστηρίζουν επίσης.
"Η βιωσιμότητα του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών άπτεται της ικανότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση", εξηγεί η Goldman Sachs.
Πως όμως μπορεί να μειωθεί το χρέος; Ο οίκος παρουσιάζει δύο λύσεις:
- Αυστηροί προϋπολογισμοί, με στόχο την παραγωγή πλεονάσματος και την ενίσχυση των εσόδων.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της πραγματικής ανάπτυξης.