Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

«Πιράνχας» τρώνε εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση δεκάδων κτιρίων

Συνεχίζεται το «πάρτι» με τα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.





Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, και αφορούν τις Ανεξάρτητες Αρχές, τα μηνιαία μισθώματα που δίνονται ανέρχονται σε 415.769.75 ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σχεδόν 5 εκατ. ευρώ για ενοικίαση κτιρίων – παλατιών που στεγάζουν 8 Ανεξάρτητες αρχές και κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Στο πίνακα που κατατέθηκε στη Βουλή, υπάρχει, επίσης το εξής εντυπωσιακό. Εξι συμφωνίες μίσθωσης έχουν λήξει εδώ και χρόνια, αλλά γίνονται συνεχείς επεκτάσεις, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να γίνουν εξοικονομήσεις πολλών εκατομμυρίων εάν όλες οι Αρχές συγκεντρώνονταν σε ένα ή περισσότερα κτίρια του Δημοσίου. Στο τραπέζι είχε πέσει, άλλωστε, η πρόταση για μεταφορά όλων των Ανεξάρτητων Αρχών στο κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών, το οποίο όμως δόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα κτίρια, και στο κέντρο της Αθήνας, που είναι διαθέσιμα, χωρίς πάντως να έχει γίνει ένας ευρύτερος σχεδιασμός στέγασης δημόσιων υπηρεσιών σε ακίνητα για τα οποία δε θα καταβάλλονται μισθώματα.

Το θέμα των «χρυσών παλατιών» των Ανεξάρτητων Αρχών, είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πέρυσι» και είχε προκαλέσει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, ο οποίος διέταξε έρευνα. Εχει περάσει, όμως, περισσότερο από ένας χρόνος χωρίς να υπάρχει εξέλιξη, την ώρα που τα ενοίκια δίνονται κανονικά, αν και υπήρξαν μειώσεις κατά 20% τα τελευταία χρόνια.

Στην ερώτηση που κατέθεσε η Φ. Πιπιλή, και απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ζητά να μάθει:

Εάν έχει ελέγξει αν έχουν πραγματοποιηθεί και σε τι ποσοστό οι μειώσεις των αμοιβών των μελών το Ανεξάρτητων Αρχών από το 2010.

Εάν έχει γίνει έλεγχος για το αν επιτεύχθηκαν δραστικές μειώσεις ενοικίων σύμφωνα με το νόμο. «Θα δοθεί εντολή από την κυβέρνηση ώστε οι Ανεξάρτητες Αρχές να εγκατασταθούν αποκλειστικά στα άδεια δημόσια κτίρια ώστε και το εγκαταλελειμμένο κέντρο να τονωθεί και επιτέλους η δημόσια περιουσία να αξιοποιηθεί; Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκαλεί ερωτήματα η συνέχιση μιας τακτικής η οποία οδηγεί σε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον οι τιμές ενοικίασης γραφείων έχουν υποχωρήσει από 30% έως 50%. Επομένως, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν δημόσια κτίρια για τη μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με μίσθωση φθηνότερων ακινήτων.

Τα ενοίκια που δίνονται σήμερα είναι, αν μη τι άλλο προκλητικά. Το ΑΣΕΠ πληρώνει για τρεις χώρους στην οδό Πουλίου στους Αμπελόκηπους, περισσότερα από 151.000 ευρώ ενώ άλλα 12.000 ευρώ μηνιαίως δίνει για ακίνητο επί της Λ. Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου, στο οποίο στεγάζεται το αρχείο του. Το ΣΔΟΕ πληρώνει 34.500 ευρώ μηνιαίως για το κτίριο στην οδό Πειραιώς και Αλκίφρονος με το συμβόλαιο να έχει λήξει από το 2006.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πληρώνει πάνω από 103 χιλ. ευρώ μηνιαίο ενοίκιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη και Σισίνη στην Αθήνα. Ιδιοκτήτης του κτιρίου; Η Μονή Βατοπεδίου. Επίσης, η ΑΔΑΕ πληρώνει 20.000 ευρώ το μήνα για κτίριο στο Μαρούσι, ο Συνήγορος του Καταναλωτή 14.000 ευρώ για το κτίριο στη Λ. Αλεξάνδρας 144, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), δίνει 20.543 ευρώ το μήνα για το κτίριο στην οδό Αμερικής.Ακόμη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνολικά 41.000 ευρώ για δύο ακίνητα στην οδό Θεοφάνους και Αλεξάνδρας ενώ η ΑΔΙΠ για την αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης δίνει 11.800 ευρώ για κτίριο επί της Λ. Συγγρού 44.

Κι ενώ η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος συνεχίζεται, στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται τα σχέδια για την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων που «αραχνιάζουν». Η ιστορία του κτιρίου του Κεράνη είναι γνωστή αφού εδώ και 12 χρόνια δεν έχει εγκατασταθεί κανένας αν και το κτίριο έχει ανακαινιστεί πλήρως. Τελευταία εξέλιξη στο σήριαλ της εκμετάλλευσης ενός κτιρίου άνω των 45.000 τ.μ. είναι ότι πέρασε στην κυριότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επιθεωρήσεις από αρμόδια επιτροπή. Όμως, και στην περίπτωση αυτή φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από εργαζόμενους στο υπουργείο που δε θέλουν να μετακομίσουν στη Λ. Θηβών.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές καταγγελίες για σκόπιμη απαξίωση του ακινήτου ώστε αυτό να πουληθεί με sale and lease back -χωρίς, όμως να έχει μετακομίσει μόνιμα εκεί κάποιο υπουργείο- σε ιδιώτες σε χαμηλή τιμή. Διότι, όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, η τιμή ενός άδειου και επί χρόνια κτιρίου «φαντάσματος» είναι κατά πολύ μικρότερη από ένα κτίριο που θα έχει τεθεί σε λειτουργία και θα υπάρχει μόνιμος ένοικος, το ελληνικό δημόσιο.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στο τελευταίο όροφο του κτιρίου είχε αποφασιστεί να πάει η Ανεξάρτητη Αρχή Παιγνίων, έγιναν κάποιες πρόδρομες εργασίες, αλλά κι αυτή εκδιώχθηκε προκειμένου να πάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com