Ενα καυτό εικοσαήμερο περιμένει την ελληνική οικονομία από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται να καταφτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των ελεγκτών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Η επίσκεψη της τρόικας γίνεται σε μια περίοδο που οι διεθνείς μας εταίροι δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τρανή απόδειξη αποτελούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Ηδη από τον πρώτο μήνα του χρόνου τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, αν και έχουν περικοπεί πλήρως οι επιστροφές του ΦΠΑ, ενώ οι πληροφορίες για τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Φεβρουαρίου μιλούν για περαιτέρω υστέρηση 180 εκατ. ευρώ.
Η υστέρηση στα έσοδα
Το ανησυχητικότερο όλων είναι τα στοιχεία για την πορεία των έμμεσων φόρων, που αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά. Η υστέρηση στα έσοδα προήλθε από:
α) ΦΠΑ όλων των κατηγοριών 161 εκατ. ευρώ.
β) Λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ καπνού, κ.λπ.) 153 εκατ. ευρώ.
γ) Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων 134 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα μοιάζει να «ξεφουσκώνει» και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος, βάσει του λάθους που υπήρξε στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Ηδη οι εταίροι μας ξεκαθάρισαν στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να περιμένει τέτοιου είδους συζήτηση με την τρόικα, καθώς ο ρόλος των πολλαπλασιαστών υπήρξε οριακός στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος. Είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έσπευσαν να κλείσουν κάθε συζήτηση πριν απ' την άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα και να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον στον έλεγχο της πορείας του προγράμματος.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και θα θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα που αποδεδειγμένα δεν αποδίδουν. Για παράδειγμα, θα συζητηθεί το θέμα της υστέρησης των εσόδων που παρουσιάζεται από τον ΦΠΑ στην εστίαση μετά την αύξησή του στο 23%, όπως και οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν στον ΕΦΚ πετρελαίου, που άφησε τα νοικοκυριά χωρίς πετρέλαιο και τα κρατικά ταμεία χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα.