«Ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές το smartphone έχει αλλάξει, καθώς πλέον κάνουν σχεδόν τα πάντα με αυτό. Και αυτό αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία».
Η δήλωση ανήκει στον Πίτερ Τσου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της HTC, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones παγκοσμίως, και έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, του One, της νέας «ναυαρχίδας» της ταϊβανέζικης εταιρείας. Μίας συσκευής που αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της νέας γενιάς των υπερ-συσκευών που αναμένονται το 2013 και προσφέρουν δυνατότητες που πριν από 2-3 χρόνια συναντούσαμε σε φορητούς υπολογιστές.
Οθόνες και επεξεργαστές
Για παράδειγμα, το νέο HTC One διαθέτει έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 1,7 GHz, ο οποίος θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στην «καρδιά» ενός φορητού υπολογιστή. Τον ίδιο επεξεργαστή χρησιμοποιούν τόσο το Sony Xperia Z και το LG Optimus G, δύο smartphones που αναμένεται, όπως και το HTC One, να δούμε εντός του επόμενου διμήνου στην ελληνική αγορά.
Η νέα γενιά υπερ-συσκευών διαθέτει κατ' αρχήν μεγαλύτερες οθόνες. Τα Xperia Z, Optimus G αλλά και τα Huawei Ascend D2 και ZTE Grand X είναι στις 5 ίντσες με το HTC One στις 4,7 ίντσες. Σε όλα, η οθόνη προσφέρει τη δυνατότητα προβολής περιεχομένου πλήρους υψηλής ευκρίνειας (full HD ? 1080p), ενώ το λειτουργικό σύστημα είναι κάποια έκδοση του Google Android 4.0. Στα ίδια επίπεδα θα κινείται και το επερχόμενο Galaxy S IV, η νέα «ναυαρχίδα» της Samsung, το οποίο φημολογείται ότι θα παρουσιαστεί στα μέσα Μαρτίου.
Διαφοροποίηση
Με δεδομένο ότι σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών οι περισσότερες από τις υπερ-συσκευές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, οι κατασκευαστές επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν στον σχεδιασμό και στο λογισμικό που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, το Xperia Z είναι ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη. Από την πλευρά του, το HTC One έχει ένα περίβλημα σχεδόν εξ ολοκλήρου από μετάλλο, κάτι που του προσδίδει μία πολύ διαφορετική αίσθηση όταν το κρατάς στο χέρι σου.
Με το One, η HTC δείχνει να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί πλήρως στον τομέα του περιβάλλοντος χρήσης. Η νέα της συσκευή διαθέτει μία λειτουργία ονόματι BlinkFeed που προσφέρει στην αρχική οθόνη όλο το περιεχόμενο που έχει επιλέξει ο χρήστης ότι τον ενδιαφέρει. Επιπλέον, η HTC αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με τα megapixel της ενσωματωμένης κάμερας και να δώσει έμφαση στις λειτουργίες της. Το One έχει την UltraPixel τεχνολογία με αισθητήρες που συγκεντρώνουν 300% περισσότερο φως. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πόσο εύκολα θα γίνει αυτό κατανοητό από το ευρύ κοινό.
Επίσης, το One έχει το HTC Zoe, μία λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης φωτογραφιών και video, τα οποία μετά η συσκευή «μιξάρει» με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μία ιστορία. Τέτοιου είδους λειτουργίες αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα τάση στον χώρο των smartphones τους επόμενους μήνες.