Υπέρ της παραμονής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης και κατά της μετεγκατάστασής της στη Σίνδο τάσσεται το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, για λογαριασμό του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ-HELEXPO.
Το 32 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τη μετεγκατάσταση, ενώ 3% δήλωσε «δεν ξέρω - δεν απαντώ».
Στη δημοσκόπηση με δείγμα 805 άτομα συμμετείχαν κάτοικοι του δήμου Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 36%, των λοιπών δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος σε ποσοστό 37% και υπολοίπων περιοχών του νομού σε ποσοστό 27%.
Στην ερώτηση πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση της ΔΕΘ για την πόλη το 92% των ερωτηθέντων απάντησε «πολύ έως αρκετά» και το 8% «λίγο έως καθόλου».
Για το αν θα πρέπει, εξάλλου, να παραμείνει η έδρα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το 96% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά και το 4% αρνητικά.
Ο σχεδιασμός ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, απαιτεί στεγασμένους εκθεσιακούς χώρους έκτασης έως 50.000 τ.μ. συνεδριακούς χώρους, που θα μπορούν να εξυπηρετούν 2.500 άτομα (συνθήκη που καλύπτεται από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο), λειτουργίες γραφείων, εταιρειών, ξενοδοχείων, αναψυχής και εμπορίου, υπόγειο χώρο στάθμευσης, ξενοδοχειακή μονάδα 120 κλινών (πέντε αστέρων) και μητροπολιτικό πάρκο 86,5 στρεμμάτων.
Μια προκαταρκτική κοστολόγηση αυτού του σχεδίου ανάπλασης οδηγεί σε συνολικό προϋπολογισμό 124.845.000 ευρώ, όταν το κόστος μιας μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο ξεπερνά τα 283 εκατ. ευρώ.