Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τι να κάνετε για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο

Την ευκαιρία σε 2,7 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα δώσει το νέο καθεστώς ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.




Οι ρυθμίσεις θα είναι δύο: Μία για τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012 και μία για τα νέα χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά. Θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά στην είσπραξη εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η «ΗτΣ» απαντά σήμερα σε επτά ερωτήματα για το νέο καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ασάφειες που αναμένεται να ξεκαθαρισθούν εντός των επόμενων ημερών με τη τελική μορφή της σχετικής νομοθετικής διάταξης.

1. Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση;

Στο νέο καθεστώς μπορούν να ενταχθούν και να ρυθμιστούν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ουσιαστικά, η ρύθμιση για τα χρέη που προέκυψαν μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει τη μορφή μιας «τελευταίας ευκαιρίας» για όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις παλαιές οφειλές τους, καθώς και γι' αυτούς οι οποίοι τις είχαν ρυθμίσει, αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων κι αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί εκτός ρυθμίσεων.

Όσοι από τους οφειλέτες αυτούς υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις, αλλά και με πρόσθετες επιβαρύνσεις, που θα έχουν την μορφή τόκων.

2. Τα χρέη που βεβαιώνονται και καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;

Θα ρυθμίζονται και τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν καταστεί ή πρόκειται να καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013. Θα εντάσσονται στη λεγόμενη «πάγια ρύθμιση», η οποία θα προβλέπει την δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις και θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο ποινής περίπου 8,75%.

3. Χρωστάω στις εφορία 3.000 ευρώ. Σε πόσες δόσεις μπορώ να αποπληρώσω την οφειλή μου;

Τα χρέη των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31Δεκεμβρίου 2012 και δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να υπερβαίνουν και τις 48.

Το ποσό της κάθε δόσης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος.

Για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται και για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο εφόσον ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο αποδεικνύει με συγκεκριμένα έγγραφα στοιχεία την οικονομική του αδυναμία.

Επίσης στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα με χρέη που αφορούν τις επιχειρήσεις τους οι οποίες έχουν κλείσει, εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τους συγκεκριμένους φόρους.

Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ, αλλά οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο περίπου 8,75%.

4. Αν η οφειλή είναι πάνω από 5.000 ευρώ πως θα τακτοποιηθεί;

Οφειλές φυσικών προσώπων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, καθώς επίσης και οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως ποσού, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, θα μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Και οι οφειλές αυτές θα επιβαρύνονται με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο περίπου 8,75%.

5. Η ρύθμιση προβλέπει έκπτωση επί των προσαυξήσεων;

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 η ρύθμιση προβλέπει ότι:

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Οφειλέτες με χρέη έως 75.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.
Οφειλέτες με χρέη πάνω από 75.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα υποχρεώνονται να παρέχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση και να πληρώνουν τις δόσεις.
Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν και διασφαλίσεις, (ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία), ώστε να καλύπτεται το σύνολο της οφειλής τους, σε περίπτωση αθέτησης των όρων της ρύθμισης.

6. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας».

Στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31Δεκεμβρίου 2012. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα υπαγωγής και σε όσους τέθηκαν εκτός παλαιότερων ρυθμίσεων μέχρι τις 31-3-2013. Από τη νέα έκτακτη ρύθμιση θα εξαιρεθούν πάντως όσοι έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31Δεκεμβρίου 2012 και έχουν υπαχθεί γι' αυτές σε παλαιότερες ρυθμίσεις, τις οποίες εξυπηρετούν με συνέπεια.

7. Με ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση;

Κάθε οφειλέτης με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν προ του 2013, για να καταφέρει να ενταχθεί και να παραμείνει στην ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει να πληροί 4 προϋποθέσεις:

Να μην έχει κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Σε περίπτωση που χρωστά θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει την οφειλή που δημιουργήθηκε το 2013 για να αποκτήσει στη συνέχεια το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις πιο παλαιές οφειλές του, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012.

Συνεπώς, θα χρειαστεί να υπαχθεί πρώτα στην «πάγια» ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση του νέου χρέους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μόλις ολοκληρώσει την αποπληρωμή του νέου χρέους, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για το πιο παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε μέχρι τις 31-12-2012.

Σε περίπτωση που το παλαιό εκείνο χρέος είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, δεν θα μπορεί να το ρυθμίσει σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά σε αριθμό δόσεων μικρότερο κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την έναρξη της νομοθετικής ισχύος της ρύθμισης των 48 δόσεων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αν δηλαδή έχει χάσει πέντε μήνες για να εξοφλήσει το νέο χρέος, τότε θα έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει το παλαιό σε 43 αντί σε 48 δόσεις.

Θα πρέπει να εξοφλεί εγκαίρως όλους τους φόρους. Αν δεν εξοφλεί εμπρόθεσμα τις τρέχουσες οφειλές του θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη του (για τα προ του 2013).
Δεν πρέπει να υποβάλει εκπρόθεσμα καμία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπών φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου.

Θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης και θα χάνει όλα τα ευεργετήματά της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com