Τριάντα εννέα ολόκληρα χρόνια από τη Μεταπολίτευση, 22 Απριλίου, ξεκινά μια μεγάλη δίκη. Στο εδώλιο θα καθίσει η σκοτεινή πλευρά της και ο άνθρωπος που θα μπορούσε να έχει γίνει ακόμη και πρωθυπουργός.
Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος, και άλλοι 18 συνεργοί του κατηγορούνται για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος σε μια διαδικασία που, τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «δίκη όλων των δικών».
Το κατηγορητήριο για τον τέως υπουργό και προφυλακισμένο εδώ κι ένα χρόνο στον Κορυδαλλό, μαζί με ακόμη οκτώ άτομα, είναι ιδιαίτερα βαρύ αλλά πέρα για πέρα στοιχειοθετημένο.
Η πολυσέλιδη δικογραφία περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες την τουλάχιστον δεκαετή δράση μιας «συμμορίας» η οποία κατάφερε να «ξεπλύνει» το μαύρο πολιτικό χρήμα που έρεε άφθονο γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Τους ξεγέλασε...
Ο πρώην υπουργός Αμυνας, συνεπικουρούμενος από πλειάδα προσώπων, είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους πάντες σχετικά με την προέλευση της μεγάλης περιουσίας του, η οποία κατά κύριο λόγο διακινήθηκε και «ξεπλύθηκε» μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία και με υπεράκτιες εταιρείες από τις οποίες περνούσαν οι μαύρες σακούλες με τα εκατομμύρια που δίνονταν ως μίζες για τους εξοπλισμούς.
Στο εδώλιο η... σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης
Με βάση το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, οι 19 που παραπέμπονται αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισύρουν ποινές κάθειρξης από δέκα έως είκοσι χρόνια.
Το βούλευμα
Ειδικά για τον κ. Τσοχατζόπουλο, το σκεπτικό του βουλεύματος που αριθμεί 910 σελίδες αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο «που ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα». Οπως αναφέρεται, ο πρώην υπουργός Αμυνας και οι άλλοι κατηγορούμενοι «συμμετείχαν στην ιδρυθείσα από τις αρχές του 1998 οργάνωση χωρίς να εκδηλώσουν την πρόθεση να σταματήσουν την επέλευση του παράνομου αποτελέσματος έως τον χρόνο που αποκαλύφθηκε η δράση τους».
Το βασικό ερώτημα που καλείται να ερευνήσει το δικαστήριο είναι «πού πήγαν τα λεφτά». Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και οι περισσότεροι κατηγορούμενοι θα ακολουθήσουν σκληρή γραμμή και δεν θα αποδεχθούν τις κατηγορίες, που πάντως είναι στοιχειοθετημένες.
Θα ανοίξουν στόματα;
Αλλωστε, ο ξάδερφος του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Νίκος Ζήγρας, «έχει ανοίξει το στόμα του» κι έχει μιλήσει για τις off shore, τις μίζες σε σακούλες που ήταν «μαύρο» πολιτικό χρήμα για τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Αμυνας. Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν, πάντως, να «ανοίξουν στόματα» μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου από κάποιους που θα θελήσουν να ελαφρύνουν τη θέση τους.
Ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ένα χρόνο που βρίσκεται στον Κορυδαλλό δεν έχει αποδεχθεί απολύτως τίποτε και θα επιμείνει να αντιμετωπίσει την κατηγορία με νομικά επιχειρήματα. Θα ισχυριστεί ότι δεν βρέθηκε ποτέ κανένας λογαριασμός στο όνομά του αλλά ούτε και υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται άμεσα με τον ίδιο.
Οσο για τους υπόλοιπους που θα καθίσουν στο εδώλιο, δύσκολα θα αποδείξουν ότι δεν ήξεραν ότι η περιουσία του πρώην υπουργού δεν προέρχεται από μίζες και όπως λέει το Συμβούλιο Εφετών: «Το στοιχείο του άμεσου δόλου με βάση τα όσα προέκυψαν είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί από τις μεθοδεύσεις στις οποίες κατέφυγαν στις περισσότερες των περιπτώσεων, προκειμένου να συγκαλυφθεί η προέλευση της περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου».
Το αναλυτικό βούλευμα αναφέρει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος από το 1997 και πριν καταρτιστούν οι συμβάσεις για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων Tor M1 και των υποβρυχίων, απαίτησε και πήρε μίζες: από τη γερμανική Ferostaal 2.9960.225 ελβετικά φράγκα και 7.300.547 δολ. ΗΠΑ, από τη ρωσική ΑΝΤΕΥ 32.404.000 ελβετικά φράγκα, 1.748.000 δολ. ΗΠΑ, 98.500.000 εκατομμύρια δραχμές και 75.285.000 δραχμές, 11.582.000 δολ. ΗΠΑ, 1.411.000 ευρώ.
Πώς ξεπλύθηκε το «μαύρο» χρήμα
Τα χρήματα πέρασαν από διάφορους λογαριασμούς για να καταλήξουν σε αγορές ακινήτων
Τα χρήματα έπρεπε να «ξεπλυθούν» γι' αυτό κι επελέγη η επένδυση σε ακίνητα, αφού πρώτα έκαναν διάφορες διαδρομές σε υπεράκτιες εταιρείες και παρένθετα πρόσωπα.
Πρώτα πέρασαν από διάφορους λογαριασμούς κυρίως στην Ελβετία, έκαναν κάποιους γύρους, κατέληξαν είτε στα χέρια του Νίκου Ζήγρα, είτε σε off-shore, των οποίων πραγματικός δικαιούχος ήταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός. Οι εταιρείες προέβησαν στην αγορά δεκάδων ακινήτων. Συγκεκριμένα:
Ιούνιος 1998: Αγοράστηκε μέσω της off-shore Bluebell ένα διαμέρισμα 402 τ.μ. στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, αντί 98.430.024 δρχ. ή 288.852 ευρώ.
Νοέμβριος του 1999: Ο πρώην υπουργός αγοράζει μέσω της off-shore Torcaso σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έναντι του ποσού των 300.000.000 δρχ. ή 880.411 ευρώ.
Νοέμβριος 1999: Μέσω της Torcaso, αγοράζει αίθουσα 964 τ.μ. σε ξενοδοχείο, έναντι 600.000.000 δρχ., και ακόμη αίθουσα 1.000 τ.μ. στο ίδιο ξενοδοχείο αντί 700.000.000 δρχ. και 22 θέσεις πάρκινγκ στο υπόγειο του ίδιου ξενοδοχείου έναντι 100.000.000 δρχ.
Ενα χρόνο αργότερα: Η Torcaso αγοράζει ακίνητο στην οδό Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη αντί 240.000.000 δρχ.
Το 2004: Αγοράζει με εικονικό συμβόλαιο από τον Νίκο Ζήγρα ένα ακόμη διαμέρισμα στην Κόμνα Τράκα, 142 τ.μ., έναντι 20.824.000 δρχ.
Ιούλιος του 2007: Με τη βοήθεια του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαχπατζίδη και της εταιρείας του GDS αγοράζει ποσοστό 18,039% εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με πολυώροφη οικοδομή στην οδό Τσιμισκή 41 στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγους μήνες αργότερα προβαίνει στην αγορά ποσοστού 17,74% εξ αδιαιρέτου του ίδιου οικοπέδου μαζί με την οικοδομή. Στη συνέχεια άρχισαν οι μεταβιβάσεις, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη των αγορών. Το ακίνητο στη Δεινοκράτους περνά στον Αστέριο Οικονομίδη και μετά στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Τα ακίνητα στο ξενοδοχείο πωλήθηκαν από την Τorcaso στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, ενώ το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου πέρασε από την Torcaso στην εταιρεία Nobilis για να φτάσει στα χέρια της Βίκυς Σταμάτη.
Το Συμβούλιο Εφετών αναφέρει, επίσης, ότι περίπου 40.000.000 ευρώ δόθηκαν στον πρώην στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, προκειμένου να τα διαχειριστεί ο ίδιος και να τού τα αποδώσει αργότερα. Τα χρήματα δεν επεστράφησαν ποτέ και ο κ. Τσοχατζόπουλος φαίνεται από τις ιδιόχειρες σημειώσεις του να απαιτεί να πάρει τα λεφτά από τον πρώην φίλο του, τα οποία πιθανότατα να αγγίζουν το ποσό των 80.000.000 ευρώ.