Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενεργειακή πολιτική θα είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο συνέρχεται στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ένα σχέδιο που θα καθορίζει πώς θα γίνεται η ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών, μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα να καταλήξουν σε μία απόφαση για το θέμα αυτό.
Οι ηγέτες των 27 χωρών θα εξετάσουν επίσης το κόστος της ενέργειας και το θέμα των επενδύσεων, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση. «Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις πολιτικές μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης», αναφέρεται σε ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επικαλείται το πρακτορείο.
Η ατζέντα περιλαμβάνει την κλιμάκωση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, αφού οι υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.
«Προτεραιότητα θα δοθεί σε προσπάθειες για την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο επίπεδο της ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει το προσχέδιο. Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν τη συμμετοχή των χωρών - μελών στην ανταλλαγή πληροφοριών μετά από μία μεταβατική περίοδο. Η αρχική συμφωνία του 2005 εξαιρούσε την Αυστρία και το Λουξεμβούργο από τις απαιτήσεις αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει τώρα να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιστήσουν επίσης την προσοχή «στην προσφορά διαθέσιμης και διατηρήσιμης ενέργειας» και τις επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η σύνοδος κορυφής αυτό τον μήνα θα προηγηθεί της συνόδου του Ιουνίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της ύφεσης. Καθώς η Γερμανία και η Γαλλία, αναφέρει το Bloomberg, εργάζονται σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, οι δύο κυβερνήσεις τους δυσκολεύονται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την κλίμακα των πολιτικών για την αντιμετώπιση του χρέους. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν, επειδή η διαφορά μεταξύ τους παραμένει μεγάλη, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.