Τρίτη 14 Μαΐου 2013

“Πως η λιτότητα σκοτώνει”

Στο ανθρώπινο κόστος των πολιτικών λιτότητας σε όσες χώρες έχει υιοθετηθεί και ειδικά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times με τίτλο “Πως η λιτότητα σκοτώνει” ( “How AusterityKills”).



Ο David Stuckler, καθηγητής κοινωνιολογίας στην Οξφόρδη, και ο Sanjay Basu, καθηγητή ιατρικής στο Stanford, οι οποίοι έχουν συγγράψει το βιβλίο “The Body Economic: Why Austerity Kills”, παρατηρούν ότι η λιτότητα αύξησε τις αυτοκτονίες και τους θανάτους λόγω της ανεργίας αλλά και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Όπως παρατηρούν, η σχέση της ανεργίας με τις αυτοκτονίες διαπιστώθηκε από τον 19ο αιώνα, καθώς το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι διπλάσιο στους ανέργους από τους εργαζόμενους.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα για την οποία επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει μια δημόσια υγειονομική καταστροφή λόγω των περικοπών κατά 40% στον προϋπολογισμό για την Υγεία αλλά και της σημαντικής μείωσης του αριθμού τον ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αναφέρει, δε, ότι έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα του AIDS καθώς οι ναρκομανείς αναγκάζονται σε πολλαπλή χρήση των συριγγών αφού έγιναν περικοπές και στο πρόγραμμα παροχής συριγγών σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Επίσης κάνει λόγο για αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40% αλλά και αύξηση των κρουσμάτων μαλάριας, για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του ΄ 70, λόγω της κατάργησης των προγραμμάτων ψεκασμού των κουνουπιών στη Β. Ελλάδα.

Πέραν της Ελλάδας αναφέρεται και στην Ιταλία και την Ισπανία, για τις οποίες υπογραμμίζεται πως έχει επιδεινωθεί η δημόσια υγεία λόγω των πολιτικών λιτότητας.

Στον αντίποδα, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, βρίσκεται η Ισλανδία η οποία επέλεξε να αναδιαρθρώσει το εξωτερικό της χρέος απ’ το να επιβάλει λιτότητα αλλά και η Γερμανία, που όπως σχολιάζουν, επικαλείται τις αρετές της λιτότητας για τους άλλους και όχι για την ίδια.

Οι ευρωσκεπτικιστές, όπως εκτιμούν οι αρθρογράφοι θα επιχειρηματολογήσουν πως το παράδειγμα της Ισλανδίας δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί από την Ελλάδα λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com