Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και θα σηματοδοτεί την έναρξη παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.
Το προσχέδιο αναμένεται να ενσωματώνει πρόβλεψη για οριακή ανάπτυξη πιθανόν 0,6% το 2014 στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,7 δισ. ευρώ, από οριακό πλεόνασμα πιθανόν 0,2% του ΑΕΠ, ή 300 εκατ. ευρώ, φέτος. Για την επίτευξη του πλεονάσματος το 2014 παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων έως 1 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να αποκλείει την επιβολή νέων φόρων και νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις επιμένοντας πως το οποίο κενό θα καλυφθεί με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως νέες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και «λουκέτο» σε περισσότερους δημόσιους φορείς και οργανισμούς.
Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, για τη συνέχιση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας πως υπάρχει ακόμη δρόμος για την κάλυψη των προαπαιτούμενων της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου.
Για την αποδέσμευση δεν απαιτείται η πολιτική έγκριση από το Eurogroup, καθώς το θέμα μπορεί να διευθετηθεί σε επίπεδο Euro-workingGroup. Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, η τρόικα αναμένεται ξανά στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, έως τα τέλη Οκτωβρίου για τις δύσκολες συζητήσεις περί δημοσιονομικού κενού 2015 ? 2016 και του χρηματοδοτικού κενού.
Προϋπολογισμός 2014
Με δεδομένο ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεν αποκλείεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού να μην αποτυπώνονται λεπτομερώς οι αποφάσεις για τυχόν πρόσθετα μέτρα το 2014 και να υπάρξει προσδιορισμός στο τελικό σχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου.
Το προσχέδιο θα ενσωματώνει νέα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο για εξοικονόμηση δαπανών 3,7 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του ΠΔΕ, αναμένονται στα 53,2 δισ. από 49,4 δισ. φέτος, προβλέπονται αυστηρά ανώτατα όρια δαπανών, ώστε να διασφαλιστει ο στόχος του πλεονάσματος, ενώ το μεγαλύτερο «ψαλίδι» αναμένεται στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας που αναμένονται μειωμένα κατά 13,3% σε σχέση με φέτος. Θα μειωθεί το κονδύλι για πληρωμή μισθών και συντάξεων, στα 17,9 δισ. το 2014 από 18,5 δισ. φέτος.
Θα εφαρμοστούν νέα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να αποδώσουν, επιπλέον έσοδα 1,5 δισ., μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες και η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.
Ομόλογα
Νέα πτώση σημείωσε χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, στο 9,17% στις τιμές κλεισίματος στην ΗΔΑΤ, από 9,51% προχθές. Σύμφωνα με το Dow Jones ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και στο 8,98%, χαμηλό πολλών μηνών, ενώ το spread του δεκαετούς με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 747 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαΐου του 2013.
ΣΟΡΟΣ
Υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων τάχθηκε χθες ο Αμερικανός επενδυτής Τζ. Σόρος τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί πανάκια για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα που πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
ΤΖ. ΣΑΚΣ
H ελάφρυνση του χρέους θα γίνει με επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής του και με μείωση των επιτοκίων. Aυτό εκτίμησε ο διάσημος οικονομολόγος Tζέφρι Σακς, μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Aθήνα.
Εύσημα Κρ. Λαγκάρντ στον Αντ. Σαμαρά
Εύσημα απένειμε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον Αντ. Σαμαρά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, διαβεβαιώνοντάς ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον αναφέρεται ότι : «Είχαμε με τον πρωθυπουργό Σαμαρά μια παραγωγική συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα προς την επιστροφή σε βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υπογράμμισα τη σημασία που έχει να προχωρήσουν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταρτιστεί ένας «σθεναρός» προϋπολογισμός για το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στην στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή αυτή».