Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

Στα σχέδια που εξυφαίνονται με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αναφέρεται τηλεγράφημα του Reuters.





Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πέτρος Χριστοδούλου είπε ότι υπάρχουν επαφές με ιδιώτες επενδυτές για τη σύσταση κοινοπραξίας προκειμένου να αποκτήσουν ποσοστό μειοψηφίας στα δάνεια κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συστήσει bad banks προκειμένου να βελτιώσουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων -συχνά με το να τα πωλούν σε funds που ειδικεύονται σε προβληματικά δάνεια- και με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν την υγιή κατάσταση των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Τα επισφαλή δάνεια αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες, όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 25% κατά τη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης. Οι τράπεζες κατέγραψαν ζημίες 27 δισ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2010 αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Reuters.

Εως το τέλος Ιουνίου τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 29% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των 260 δισ. ευρώ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Το ποσοστό αυτό είναι υπερτριπλάσιο του μέσου όρου του 7,15% που καταγράφεται για την Ευρωζώνη το 2012 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters ότι η Εθνική -που έχει χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο 24,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου- μελετά τη σύσταση bad bank «μέσα στο επόμενο δίμηνο» και ότι βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων που θα συνδράμουν στην όλη διαδικασία.

«Εχουμε υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας, έχουν δει τα χαρτοφυλάκια και θα ορίσουν κάποια τιμή», είπε ο κ. Χριστοδούλου. «Πρόκειται για χρηματοοικονομικά funds που προσπαθούν να βγάλουν γρήγορο κέρδος άρα στο τέλος μπορεί να συμφωνήσουμε μπορεί και όχι».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα, τα επισφαλή δάνεια της οποίας ανέρχονται στο 33%, αναζητεί τρόπους να τα απομονώσει από τα υγιή δάνεια και πως ελπίζει ο νέος οργανισμός να έχει συσταθεί έως το α' τρίμηνο του 2014.

Στην περίπτωση της Πειραιώς πάντως από το τηλεγράφημα δεν γίνεται σαφές εάν το σχέδιο αφορά τη Γενική Τράπεζα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι επίσης σαφές εάν η Γενική Τράπεζα έχει αποφασιστεί να αναλάβει τμήμα προβληματικών δανείων.

«Η αγορά απαιτεί διαφάνεια για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε ο κ. Θωμόπουλος. Επίσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, αναφερόμενος στο γεγονός πως η χώρα ευελπιστεί να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να γίνει αυτός ο διαχωρισμός στην τράπεζα. Καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται, πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου των προβληματικών δανείων».

Η Eurobank και η Alpha Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τη στρατηγική τους στο τομέα αυτόν. Η Eurobank ήδη διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της καταναλωτικής πίστωσης μέσω της θυγατρικής της EFS.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com