«Mπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί στη νέα ζώνη πετρελαίου και αερίου της Ευρώπης;» είναι ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος για τις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας που δημοσιεύει στην τελευταία έκδοση το European Gas Daily, το οποίο ανήκει στον έγκυρο διεθνή ενεργειακό εκδοτικό οργανισμό Platt's.
Στο αφιέρωμα κορυφαία στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δική της βιομηχανία πετρελαίου και αερίου και να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής.
«Παρότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας ή ακόμα και αν θα μπορέσει να καλύψει τις δικές της εγχώριες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες, τα καινούργια δεδομένα σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία και την ισχυρή επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μίας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει το European Gas Daily, υπογραμμίζοντας και τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Ειδικά στο θέμα αυτό επισημαίνει την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ που αναζητούν τρόπους εξαγωγής του δικού τους αερίου, την επολογή του διεθνούς αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στη Δ. Ευρώπη μέσω Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας και τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου στο Βόρειο Αιγαίο.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, όπως ο κ. Frank Servadei, της σκωτσέζικης Petroceltic, της εταιρείας που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison στο πρότζεκτ του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει η νέα Νορβηγία, θεωρώντας ότι η ελληνική βιομηχανία πετρελαίου και αερίου θα εξελιχθεί για να εξυπηρετήσει περισσότερο την εσωτερική αγορά παρά τις εξαγωγές. «Ενας χρήσιμος παραλληλισμός θα ήταν με το Ισραήλ, όπου η ανακάλυψη υδρογονάνθρακων έγινε το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα.» δήλωσε.
Eξάλλου, ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil&Gas, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο, τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «είναι πολύ θετική και σίγουρα θα οδηγήσει σε ανακαλύψεις, το μέγεθος των οποίων πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή για να το μάθουμε».
Κατά την άποψή μου, πρόσθεσε, «η ημέρα που η Ελλάδα θα μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτάρκης είναι ακόμα πολύ μακριά». Ο κ. Ρήγας συνέδεσε την εκτίμηση αυτή με τα αργά βήματα με τα οποία προχωρεί η χώρα στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου, καθώς μέχρι σήμερα η Αθήνα έχει προκηρύξει μόλις τρεις διαγωνισμούς παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. «Για να φθάσει η Ελλάδα να παράγει 400.000 βαρέλια/ημέρα, ποσότητα που της επιτρέπει να καλύπτει τις δικές της ανάγκες καθώς και να κάνει εξαγωγές θα πρέπει να ανακαλύψει ένα γιγαντιαίο πετρελαϊκό κοίτασμα της τάξης των 500 εκατ. βαρελιών ανακτήσιμων, ή 15 κοιτάσματα ισοδύναμα του Πρίνου, τα οποία πρέπει να ανακαλυφθούν και να αναπτυχθούν ταυτόχρονα και να ανατροφοδούνται με νέα κοιτάσματα, καθώς σταδιακά τα παλαιά θα εξαντλούνται» δήλωσε ο κ. Ρήγας.
Το διαπιστωμένο κοίτασμα του Κατάκολου εκτιμάται ότι περιέχει περί τα 3 - 5 εκατ. βαρέλια ανακτήσιμα, ενώ του Πρίνου 330 εκατ. βαρέλια, εκ των οποίων, στα 30 χρόνια λειτουργίας του, έχουν παραχθεί τα 110 εκατ. βαρέλια.
δυο νεα πεδια << Εκτός από την εκ νέου διάθεση σε διαγωνισμό πετρελαϊκών πεδίων που είχαν εξερευνηθεί στο παρελθόν τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, η Ελλάδα προωθεί έρευνες σε δύο νέα πεδία, στις θάλασσες του Ιουνίου και νότια της Κρήτης, σε συνολική έκταση 225.000 τετραγωγικών χιλιομέτρων. Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενήργησε η νορβηγική PGS θα παρουσιαστούν στην πλήρη τους μορφή στις αρχές του 2014. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ελπίδα ότι οι έρευνες μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεγάλη ανακάλυψη, ανάλογη με αυτή του Ισραήλ το 2010 και της Κύπρου το 2011. Το όνειρο «Παρότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας ή ακόμα και αν θα μπορέσει να καλύψει τις δικές της εγχώριες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες, τα καινούργια δεδομένα σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία και την ισχυρή επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μίας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει το European Gas Daily , υπογραμμίζοντας και τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Λιγότερα αποθέματα στο Οικόπεδο 12 «Xαμηλότερα από τα αρχικώς εκτιμώμενα, γύρω στα 5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, φαίνεται να είναι τα απολήψιμα αποθέματα στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου», όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία Noble που διεξήγαγε τη σχετική γεώτρηση. Πρόκειται για ποσότητα κάτω από το επίπεδο των 5,5 τρισ. κυβικών ποδιών που θεωρούνται ως επαρκή για να στηρίξουν το έργο του σταθμού υγροποίησης αερίου που επιθυμεί να κατασκευάσει η Κύπρος. «Παρά τις χαμηλότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που είχαν εκτιμηθεί το 2011 (5 ως 8 τρισ. κυβικά πόδια), τα επιβεβαιωμένα αποθέματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοίτασμα αερίου» δήλωσε ο υπουργός Ενέργεια της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης. Οι έρευνες πάντως θα συνεχιστούν σε άλλα σημεία του «Οικοπέδου 12» δήλωσε εκπρόσωπος της Noble, ενώ υπάρχουν και άλλα πεδία που ερευνώνται από άλλες εταιρείες.