Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους

Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από φέτος, που σημαίνει πρακτικά ότι μετά από πολυετή σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή η λειτουργία του κράτους δεν θα παράγει νέο χρέος, «ξεκλειδώνει» τη συζήτηση για νέο γύρο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, με πρώτο χρονικό ορόσημο τον Νοέμβριο, ενώ εντείνεται η τεχνική προετοιμασία για έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.





Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως παραμένει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που, σε όρους γενικής κυβέρνησης, θα αποκλιμακωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ το 2014, ή 174,5% του ΑΕΠ από 321 δισ. ή 175,5% του ΑΕΠ φέτος, και η κυβέρνηση θα αξιώσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης, στη βάση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012. Παράλληλα τόνισε πως στόχος παραμένει η έξοδος του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, που σύμφωνα με πληροφορίες ίσως γίνει με έκδοση πενταετούς ομολόγου, αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως οφείλουμε να φρενάρουμε την αυξητική δυναμική του χρέους, με πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Παράλληλα σχεδιάζεται μίνι «αναδιάρθρωση» στα περίπου 30 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν πλέον οι ιδιώτες, μετά το PSI, σε καθαρά εθελοντική βάση. Αυτή τη στιγμή η διάρθρωση της συγκεκριμένης αγοράς δεν διευκολύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και η κίνηση στις περίπου 20 σειρές ομολόγων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αφού οι σειρές που κυκλοφορούν δεν διευκολύνουν τις αγοραπωλησίες. Έτσι, υπάρχουν σκέψεις για ανταλλαγές υφιστάμενων ομολόγων και συγχωνεύσεις με νέα, ίσης ονομαστικής αξίας, αλλά με λήξεις σε χρονιές που θα διαμορφώνουν μια νέα πιο ελκυστική για τους ιδιώτες, «αγορά» με μεγαλύτερη ρευστότητα και βελτιωμένη καμπύλη αποδόσεων. Κάτι που σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές επιδόσεις στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας, την άνοδο των τιμών και τελικά στη διευκόλυνση της εξόδου στις αγορές το 2014.

1. Νέα αναδιάρθρωση χρέους: H επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σηματοδοτεί έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα ελάφρυνση του χρέους με περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια ή και άλλων διευκολύνσεων για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα και να διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές. «Κλειδί» στη διαδικασία είναι ο ετεροχρονισμός του χρέους και νέες μειώσεις επιτοκίων, αφού η Ε.Ε., ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, απορρίπτει το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους, επιμένοντας σε στοχευμένες κινήσεις που θα βελτιώσουν το προφίλ εξυπηρέτησής του. Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η έκδοση ομολόγου διάρκειας έως 50 ετών για την αντικατάσταση των διμερών δανείων του πρώτου πακέτου, ύψους περίπου 53 δισ. και νέες μειώσεις επιτοκίων, με τις αποφάσεις να αναμένονται έως την άνοιξη του 2014 και με πρώτο χρονικό ορόσημο τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

2. Κεντρικός στόχος ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές, είναι η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών στην αγορά ομολόγων, όπου τα ομόλογα που βρίσκονται ελεύθερα προς διαπραγμάτευση είναι πια, μετά το PSI, μόλις 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 10 δισ. ανήκουν στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, στο πλαίσιο διαχείρισης των υφιστάμενων εκδόσεων θα επιδιωχθεί μέσω ανταλλαγών και με στόχο τη διαμόρφωση εκδόσεων αναφοράς (benchmark issues) η παροχή ρευστότητας σε συγκεκριμένα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων, ιδιαίτερα στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της. Παράλληλα βασικός διαχειριστικός στόχος είναι η αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου που απορρέει από τα δάνεια του ΔΝΤ και η αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου που προκύπτει από το ότι το 70% του χρέους σήμερα βρίσκεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

3. Λήξεις: Το 2014 λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 16,4 δισ. ευρώ (5,2 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών ελληνικών τραπεζών, 1,2 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ έναντι προνομιούχων μετοχών, 10 δισ. ευρώ που κατέχουν η ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες Ευρωζώνης, η Ε.Ε. και η ΕτΕΠ). Μαζί με την αποπληρωμή δανείων οι συνολικές υποχρεώσεις προσεγγίζουν τα 28 δισ. Από το 2015 και μετά οι λήξεις και οι πληρωμές δανείων μειώνονται σημαντικά περιορίζονται στα 16 δισ. ευρώ περίπου το 2015.

4. Τόκοι: Στα επίπεδα του 2013 διαμοφώνονται και το 2014 οι δαπάνες για τόκους στο χρέος της κεντρικής διοίκησης. Φέτος αναμένονται στα 6,1 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ από 12,2 δισ. ευρώ ή 6,3% του ΑΕΠ πέρσι, ενώ το 2014 αναμένονται στα 6,15 δισ. ή 3,4% του ΑΕΠ. 5. Έντοκα γραμμάτια: Στις 31 Αυγούστου το ανεξόφλητο υπόλοιπο εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ήταν 14,8 δισ. και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα το 2014.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com