Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αγωνία για 105.000 υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για περίπου 105.000 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που θα διεκδικήσουν φέτος την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.





Η «αυλαία» των πανελλαδικών εξετάσεων ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Έκθεση), ενώ χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας το μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο εντάσσονται συνολικά 582 τμήματα και κατευθύνσεις πανεπιστημίων, ΤΕΙ και παραγωγικών σχολών. Μεταξύ αυτών είναι και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, ενώ μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση.

Οδηγίες
Ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, από το υπουργείο Παιδείας τονίσθηκε χθες ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται και την ακριβή διεύθυνσή του, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες και να μην χάσουν την εξέτασή τους. Επίσης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα λύκειά τους.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) οι οποίοι επιστρέφουν στο παλαιό σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών, από το υπουργείο επισημάνθηκε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια τώρα, αλλά μετά τις εξετάσεις και την έκδοση των αποτελεσμάτων με σχετική αίτησή τους προς το τμήμα υποδοχής θα είναι δικαιούχοι μεταφοράς της θέσης τους.

Τέλος σε ό,τι αφορά την κατηγορία του 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίστηκε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων κατά τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013). Επίσης, για πρώτη φορά δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% έχουν και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων -ομάδα Α΄ το 2012 ή το 2013.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com