Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εξι στους δέκα Ευρωπαίους αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές

Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, οι 6 στους 10 Ευρωπαίους δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την αναμέτρηση, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα σε 12 χώρες της ΕΕ με την συμμετοχή περίπου 9.000 πολιτών.




Η έρευνα έδειξε ότι παρά τις όποιες απόπειρες των υπευθύνων για τις προεκλογικές καμπάνιες, δεν ενισχύθηκε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για το ποιοι θα εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο, αφού το 62% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται «τόσο πολύ» ή ότι δεν ενδιαφέρεται «καθόλου» για τις κάλπες της 22ας-25ης Μαΐου που θα καθορίσουν την ηγεσία της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.

Μόλις 35% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα ψηφίσουν «οπωσδήποτε», ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με την συμμετοχή (43%) στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009.

Ο μεγαλύτερος «ενθουσιασμός» για τις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο Βέλγιο (θα ψηφίσει το 53% ) όπου ωστόσο απαιτείται από τον νόμο η προσέλευση στις κάλπες. Ακολουθεί η Γαλλία με 44% και η Ολλανδία με 41%. Το πιο χαμηλό ποσοστό (27%) καταγράφηκε στην Βρετανία όπου οι ευρωσκεπτικιστές έχουν κερδίσει έδαφος και στην Πολωνία (20%).

Ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, κάτι που τους δίνει την δυνατότητα να αναδειχθούν σε αξιοσημείωτη δύναμη στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Η έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο από την Ipsos-MORI με την συμμετοχή 8.833 πολιτών από: Βέλγιο, Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Κροατία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com