Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Θετικό κρίνουν το αποτέλεσμα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ

“Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική και η Αθήνα”, σημείωνε λίγο μετά τις 10 το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, καθώς είναι πανθομολογούμενο πως η ΝΔ έχασε τη μάχη (των εντυπώσεων) στη μεγαλύτερη Περιφέρεια και τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, κατάφερε όμως να περάσουν στον δεύτερο γύρο οι υπόλοιποι 12 υποψήφιοι Περιφερειάρχες της, οι 7 εκ των οποίων στην πρώτη θέση.




Το στίγμα, ωστόσο, της “ανάγνωσης” των εκλογικών αποτελεσμάτων εκ μέρους του Μαξίμου έκανε (με ανάρτησή του στο facebook) o διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτης, σημειώνοντας ότι “σε όλη την Ελλάδα (πλην Αττικής) -σε Δήμους και Περιφέρειες - ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος ή δεύτερος με μεγάλη διαφορά”. Το ποσοστό του κ. Κουμουτσάκου, πρόσθεσε ο κ. Μουρούτης “είναι αξιοπρεπέστατο για τον χρόνο που είχε μπροστά του, ενώ η κ. Δούρου δεν ξεπερνά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών. Το ποσοστό του κ. Σγουρού αν προστεθεί με αυτό του κ. Κουμουτσάκου είναι μεγαλύτερο κατά 7% από το ποσοστό ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. των εκλογών του 2012, που διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα”.

Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι “τα συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξαχθούν την επόμενη εβδομάδα” και εκτιμούσαν ότι μπορούν να κερδίσουν 7-10 Περιφέρειες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ μπορούν να κερδίσουν 2-3 Περιφέρειες και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί διεκδικήσει το πολύ δύο Περιφέρειες (Αττική και Ιόνια Νησιά) και υπογράμμιζαν το σοβαρό ενδεχόμενο να μην κερδίσει καμία τελικά Περιφέρεια.

Αποτιμώντας συνολικά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι αυτό “είναι θετικό για τη ΝΔ και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κλίμα ανατροπής”, όπως επιχείρησε να το ερμηνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως τόνιζαν “η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισαν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και γνώμονα τη σταθερότητα της χώρας”. Αναφορικά με την αποτυχία του Αρ. Σπηλιωτόπουλου να περάσει στο δεύτερο γύρο στον δήμο της Αθήνας, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι “πληρώσαμε τη διάσπαση των δυνάμεών μας”, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έγιναν λάθος επιλογές”

Τη θετική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τη στηρίζουν στο γεγονός ότι επτά υποψήφιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ βρέθηκαν στην πρώτη θέση και άλλοι 5 στη δεύτερη με ισχυρό το ενδεχόμενο να κερδίσουν έως και 10 περιφέρειες την επόμενη Κυριακή. Συγκεκριμένα ο Γ. Δακής στην Δυτ. Μακεδονία, ο Γ. Παυλίδης στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, η Χρ. Καλογήρου στο Β. Αιγαίο, ο Αλ. Καρχιμάνης στην Ηπειρο, ο Κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Κ. Μπακογιάννης στη Στερεά Ελλάδα και ο Π. Τατούλης στην Πελοπόννησο ήταν πρώτοι, με τους τέσσερις τελευταίους μάλιστα να ξεπερνούν το 43%, ενώ ο κ. Καρχιμάνης είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει το 50% και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Ταυτόχρονα πέντε ακόμη υποψήφιοι Περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, οι Γ. Ιωαννίδης στην Κεντρ. Μακεδονία, Ανδρ. Κατσανιώτης στην Δυτ. Ελλάδα, Σερ. Τσόκας στην Κρήτη, Γ. Χατζημάρκος στο Ν. Αιγαίο και Σπ. Σπύρου στα Ιόνια νησιά

θα βρεθούν ως δεύτεροι στον επόμενο γύρο, έχοντας απέναντι τους μόνο έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ (στο Ιόνιο), ενώ τρεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και ένας (ο Γ. Ιωαννίδης) σε “εμφύλιο” με τον Απ. Τζιτζικώστα.

ΠΑΣΟΚ

Θετικά αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα και στη Χαρ. Τρικούπη αφού όπως τονίζουν επτά υποψήφιοι Περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται στον δεύτερο γύρο, οι τρεις εκ των οποίων βρέθηκαν στην πρώτη θέση, ενώ εκφράζουν την ικανοποίησή τους και για την επιτυχία των Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως, που ως ανεξάρτητοι στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και την “Ελιά”.

Την ίδια ώρα επίσημοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζαν ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πολιτικό χαρακτήρα, ανατροπής της κυβέρνησης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες απάντησαν την πόλωση ψηφίζοντας στην πλειοψηφία τους με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Στην Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Γ. Σγουρός μπορεί να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής την επόμενη Κυριακή, θεωρούν δεδομένη την εκλογή του Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη και περίπου σίγουρη την επανεκλογή του Γ. Μαχαιρίδη στο Ν. Αιγαίο, ενώ πιστεύουν ότι εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρει να επανεκλεγεί και ο Απ. Κατσιφάρας στην Δυτική Ελλάδα.

Οι ίδιοι θεωρούν, τέλος, ότι μπορεί να κερδίσει στην Ανατ. Μακεδονία- Θράκη ο Αρ. Γιαννακίδης, καθώς θα έχει απέναντί του τον Γ. Παυλίδη της ΝΔ, όπως και ο κ. Γιακαλής στο Β. Αιγαίο, ενώ θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό το ποσοστό και τη δεύτερη θέση του κ. Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com