Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Νέα μέτρα για τα γενόσημα

Νέα δραστικά μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων στο 60% της συνολικής κατανάλωσης προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.





Τα μέτρα δεν αφορούν σε νέες μειώσεις τιμών, αλλά συνδέονται απευθείας με την συνταγογράφηση ανά δραστική ουσία και πάθηση. Στο θέμα παρενέβη και η τρόικα, με τις διαπραγματεύσεις πλέον -σύμφωνα με τον υπουργό - να είναι σε «εξαιρετικά καλό δρόμο». Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αποτύχει -το ποσοστό χρήσης είναι περίπου στο 20%- επιρρίπτοντας ευθύνες και στους γιατρούς «οι οποίοι πυροβολούν τα γενόσημα» αλλά και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία «που έχει καθήκον να τα υπερασπιστεί».

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ? ξεκαθάρισε πάντως, ότι, σταδιακά, στόχος του υπουργείου είναι η σύνδεση των τιμών των γενοσήμων με την κατανάλωσή τους. «Όσο αυξάνεται η χρήση, τόσο θα μειώνεται η τιμή τους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι εθνική πολιτική η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όχι όμως με πολιτικές προστατευτισμού.

Ανακοίνωση
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα εκδοθεί νέο διορθωτικό Δελτίο Τιμών καθώς έχουν εντοπιστεί λάθη στις τιμές κάποιων φαρμάκων, στα οποία θα αυξηθεί η τιμή τους. Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει «κλειδώσει» στα 2 δισ. ευρώ για το 2014, ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία θέτει συνταγογραφικούς κανόνες και μηνιαίως συνταγογραφικούς στόχους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος τόνισε ότι οι Έλληνες παραγωγοί φαρμάκων έχουν μετατραπεί σε παίχτες της διεθνούς αγοράς και αποκάλυψε ότι χώρα εκτός Ε.Ε. ζήτησε αποκλειστική εισαγωγή φαρμάκων από ελληνικά εργοστάσια. «Τα ελληνικά φάρμακα βρίσκονται σήμερα στα συρτάρια πολλών ανθρώπων σε πάνω από 80 χώρες και αποτελούν λύση για τη φαρμακευτική δαπάνη πολλών χωρών», είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, υποστήριξε ότι ο στόχος του 60% για τα γενόσημα δεν είναι εφικτός: «Αυτοί της τρόικας που μιλάνε για 60% δεν έχουν δουλέψει πότε στη ζωή τους, για να γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί». Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, «η ελληνική βιομηχανία πρέπει και μπορεί να στηριχθεί περισσότερο. Στόχος όλων μας είναι να αυξηθούν τα μερίδια αγοράς σε όγκο των γενοσήμων, άνω του 28% προς 35%-40%». Πρόσθεσε δε ότι ο δεύτερος πυλώνας που πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία είναι ο εξαγωγικός και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ελάφρυνση φορολογικών συντελεστών.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και η πολιτεία οφείλει να προσεγγίσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Χρειάζεται εξωστρέφεια από τη βιομηχανία, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από το κράτος για να περιφρουρηθούν οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι υποχρεώσεις του Οργανισμού και των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ήδη φθάσει στα 530 εκατ. ευρώ, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2014. Με αφορμή τη δημιουργία των νέων χρεών, ο υπουργός ανέφερε ότι επιβάλλεται εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου να σταθεί ο ΕΟΠΥΥ στον νέο του ρόλο, αλλά και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να εξορθολογιστούν οι δαπάνες σε συνδυασμό με την ανάγκη πρόσβασης όλων των Ελλήνων στο σύστημα υγείας.

Μεγάλες μείωσης
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας για τη φαρμακευτική πολιτική και τα μέτρα μείωσης τιμών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα γενόσημα έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από το 2009 έως σήμερα.

Ενδεικτικό είναι ότι έχουν «χάσει» το 45,1% της τιμής τους, ποσοστό που ξεπερνά το 50% για τα πρώτα 10 γενόσημα, όταν το αντίστοιχο ποσοστά για τα άλλα φάρμακα είναι περίπου στο 15%. Υποστήριξε επίσης ότι το 2013, το 50% της εξοικονόμησης που επιτεύχθηκε από την τιμολόγηση και τις μειώσεις τιμών, χάθηκε λόγω της αύξησης του όγκου και της υποκατάστασης.

Δελτίο τιμών
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα εκδοθεί νέο διορθωτικό Δελτίο Τιμών καθώς έχουν εντοπιστεί λάθη στις τιμές κάποιων φαρμάκων, στα οποία θα αυξηθεί η τιμή τους. Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει «κλειδώσει» στα 2 δισ. ευρώ για το 2014, ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία θέτει συνταγογραφικούς κανόνες και μηνιαίως συνταγογραφικούς στόχους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com