Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Economist: Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα

Μετά από πέντε δύσκολα έτη αρκετοί ευρωπαίοι πολίτες θα επιθυμούσαν να τιμωρήσουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αναφέρει ο Economist σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες».




Όπως αναφέρει το περιοδικό, στις ευρωεκλογές της 25ης Μάιου η αποχή θα υψηλή, ενώ πολλοί θα επιλέξουν να ψηφίσουν εξτρεμιστές και ακραίους.

Οι ευρωσκεπτικιστές θα καταλάβουν το 25% των θέσεων του ευρωκοινοβουλίου, ενώ τα κόμματα των Λεπέν, Φάρατζ και Βίλντερς θα συγκεντρώσουν κατά πάσα πιθανότητα το υψηλότερο ποσοστό τους.

Αν συνεχιστεί η άνοδος του λαϊκισμού τότε ενδεχομένως ένα κράτος της ευρωζώνης να σχηματίσει κυβέρνηση που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα αναζωπύρωνε την ευρωπαϊκή κρίση τονίζει το περιοδικό, σημειώνοντας πως οι οπλιτικές κρίσεις είναι δυσκολότερες από τις οικονομικές.

Σύμφωνα με τον Economist η ανάπτυξη στην Ευρώπη μπορεί να έχει επιστρέψει αλλά είναι αναιμική, ενώ η ανεργία παραμένει σε τρομακτικά επίπεδα. Η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη μέσω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ με μη συμβατικά μέσα.

Oι μεταρρυθμίσεις τείνουν να προκαλούν προβλήματα βραχυχρόνια πριν αποφέρουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι εθνικές κυβερνήσεις βρίσκουν "δύσκολες" τις μεταρρυθμίσεις αναφέρει ο Economist.

Το περιοδικό αναφέρεται στην έλλειψη δημοκρατίας στις τάξεις των ευρωπαικών οργάνων. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, σημειώνει.

Αν η ΕΕ επιθυμεί να αποκτήσει πιο δημοκρατική «νομιμοποίηση» θα πρέπει να το πράξει μέσω των εθνικών κοινοβουλίων και όχι μέσω του ευρωκοινοβουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα εθνικά κοινοβούλια να ανακτήσουν αρμοδιότητες στις οποίες περιλαμβάνονται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, υψηλότερος έλεγχος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και ανεργίας, τονίζει ο Economist.

Ο ρόλος του ευρωπαικού κοινοβουλίου πρέπει να υποβαθμιστεί και περισσότερες αρμοδιότητες να περάσουν στα εθνικά κοινοβούλια.

Αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει τότε πρέπει να επιστρέψει αρμοδιότητες στους λαούς της Ευρώπης, αναφέρει το περιοδικό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com