Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ατυχία να διαμένεις σε δικό σου σπίτι

Με τις διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) είχαν θεσπισθεί συγκεκριμένες απαλλαγές από τον φόρο για τεκμαρτά, όχι πραγματικά, εισοδήματα από ακίνητα.




Ειδικότερα στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 αυτού ορίζεται ρητά ότ, από το εισόδημα από ακίνητα απαλλάσσεται από τον φόρο το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτων από τον κύριο, νομέα ή επικαρπωτή αυτών, στο ελληνικό δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, χωρίς αντάλλαγμα, το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας εμβαδού μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα, από τον γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι, οι διατάξεις αυτές οι οποίες ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόζονται για τελευταία φορά για τα εισοδήματα του 2013 ήτοι τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που υποβάλλονται αυτό το διάστημα, σκοπό είχαν την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος συγκεκριμένων μη πραγματικών (τεκμαρτών) εισοδημάτων.

Για τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή αυτά που θα φορολογηθούν με την υποβολή δήλωσης το 2015, ισχύει ο νέος ΚΦΕ (Ν. 4172/2013) ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα από ακίνητη περιουσία στην παράγραφο 1 του άρθρου 39 αυτού προβλέπεται ότι ο όρος εισόδημα από ακίνητη περιουσία σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων.

Ενδιαφέρον έχει η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου όπου σε αυτή ορίζεται πως αποτιμάται το εισόδημα και οι απαλλαγές από το φόρο. Ειδικότερα οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία ενώ το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ' εξαίρεση όμως απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση και δωρεάν παραχώρηση που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι λοιπές απαλλαγές από το φόρο εισοδήματος που προέβλεπαν οι διατάξεις του παλαιού ΚΦΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά την ιδιοκατοίκηση, δεν συμπεριλαμβάνονται στον νέο ΚΦΕ. Αν αναζητήσουμε τον λόγο, σίγουρα θα πούμε ότι δεν πρόκειται για αβλεψία διότι έχουν γίνει μεταβολές στον νέο Κ.Φ.Ε. με τους νόμους 4223/2013 και 4254/2014 όπου είδαμε τροποποιήσεις και προσθήκες σε άλλες διατάξεις αλλά όχι σε αυτές. Ας θυμηθούμε δε και τις προτάσεις των τεχνοκρατών της Κομισιόν, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου ? αρχές Οκτωβρίου του 2012, στην οποία επεσήμαναν ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε «εισοδήματα» τα οποία θεωρητικά «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια, θεωρώντας ότι έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Το συμπέρασμα είναι ότι, δεν συμπεριελήφθησαν οι απαλλακτικές αυτές διατάξεις με στόχο την επιβολή φόρου στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, κάτι που θα προσθέσει και άλλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν, όπως αποδεικνύεται, την ατυχία να μένουν σε δικά τους σπίτια.

Δεν συμπεριελήφθησαν οι απαλλακτικές αυτές διατάξεις με στόχο την επιβολή φόρου στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, κάτι που θα προσθέσει και άλλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν, όπως αποδεικνύεται, την ατυχία να μένουν σε δικά τους σπίτια.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com