Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Handelsblatt: Ξανά το Grexit στο στόμα όλων - BBC: Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στο πολιτικό ρίσκο

«Η Ελλάδα είχε φανεί ότι είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους. Τώρα απειλείται με νέες εκλογές και πολιτικό χάος. Η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.




Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «η φράση 'Grexit', μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα.»
Επιπλέον αναφέρεται πως «το 2015 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της αλλαγής, αλλά διαφορετικά απ΄ ό,τι την είχε σκεφτεί ο Σαμαράς».

Το BBC

Όταν πριν από ένα περίπου μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε», είχε δίκιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Η χώρα είχε μόλις βγει από την ύφεση των πέντε τελευταίων ετών, και η κυβέρνηση διαπραγματευόταν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά, το «η Ελλάδα επέστρεψε» εξακολουθεί να ισχύει, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. «Ο Αν. Σαμαράς επέλεξε να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της κυβέρνησης».

Προκάλεσε επίσης μια αντίδραση στις αγορές, όμοια με αυτή που υπήρχε όταν η Ελλάδα οδηγούνταν σε εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, λόγω των ανησυχιών για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Η αρνητική διάθεση των αγορών είναι μια απάντηση στο πολιτικό ρίσκο μιας απροσδόκητης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στην αβεβαιότητα αναφορικά με τις πραγματικές του προθέσεις πολιτικής, τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και το ρίσκο της σύγκρουσης με την τρόικα», δηλώνει ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Αθήνας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com