Στις πιθανές συνέπειες, που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, αναφέρεται ανάλυση των Gerd Höhler και Roland Pichler, υπό τον τίτλο «Τι θα σήμαινε η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη;», που δημοσιεύει η εφημερίδα Badische Zeitung της Φρανκφούρτης.
Οι δύο αναλυτές, αφού αναφέρουν ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα «οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, δεδομένου ότι το κοινό νόμισμα τους παρείχε πλεονεκτήματα, τα οποία δεν είχαν με τη δραχμή. Αυτά τα πλεονεκτήματα ήταν σταθερότητα τιμών και ευνοϊκά δάνεια», υποστηρίζουν πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ «μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εάν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θελήσει πραγματικά να θέσει τέρμα στη λιτότητα, να αναστείλει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να ακυρώσει τις συμφωνίες για τα δάνεια που έλαβε η χώρα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και μετά τη λήξη της λιτότητας, επειδή γνωρίζει, ότι μια επιστροφή στη δραχμή δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα. Ωστόσο η πορεία σύγκρουσης που ακολουθεί, θα μπορούσε να καταλήξει σε επιστροφή στη δραχμή. Μπορεί μεν το Βερολίνο να τονίζει, ότι στόχος του από την έναρξη της κρίσης ήταν και παραμένει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ωστόσο στο παρασκήνιο εξετάζονται και σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα» γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν θα συμφωνήσουν με το "κούρεμα" του χρέους, το οποίο εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την άποψη του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Norbert Barthle, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί από τη μια πλευρά ο Τσίπρας να επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ και από την άλλη πλευρά να απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ήδη επεξεργάζεται ένα "Σχέδιο Β" για εισαγωγή της δραχμής».
Στο άρθρο τους οι δύο αναλυτές κάνουν λόγο για «καταθέσεις που θα έφευγαν στο εξωτερικό» και για «κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» -σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη- εικόνα που θα μπορούσε να μεταστραφεί «μόνο μετά τη βαθιά κατάρρευση της οικονομίας». Τότε, κατά τους αρθρογράφους «θα μπορούσε η Ελλάδα να καταστεί με τη δραχμή και πάλι ανταγωνιστική». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι «ένας από τους τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ίσως ο τουρισμός», αλλά αναρωτιούνται: «Ποιος θα είχε διάθεση να επισκεφθεί μια χώρα, η οποία απειλείται από κοινωνική αναταραχή;».