Τρίτη ήρθε η Ελλάδα το 2014 στην κατάταξη ευρωπαϊκών χωρών για τα ΣΔΙΤ, καθώς υπογράφηκαν επτά συμβάσεις δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αξίας 465 εκατ. ευρώ, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα ήταν τρίτη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην κατάταξη σε όρους πλήθους συμβάσεων και τρίτη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σε όρους αξίας συμβάσεων ως προς το ΑΕΠ.
Το α΄ εξάμηνο 2014 η χώρα βρισκόταν στην 4η θέση της κατάταξης ευρωπαϊκών χωρών. Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν στην Ελλάδα αφορούν στους εξής τομείς:
- Δύο έργα για την υλοποίηση και διαχείριση 14 και 10 σχολικών μονάδων, αντίστοιχα, στην Αττική.
- Ένα έργο για την υλοποίηση συστήματος τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής.
- Ένα έργο για την υλοποίηση Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών.
- Τρία έργα για την υλοποίηση ευρυζωνικού δικτύου στο σύνολο της χώρας.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις συμβάσεις ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν το 2014 προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί, να καινοτομεί και να παράγει θετικά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν σημαντικό εργαλείο τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μοχλεύοντας ιδιωτικούς πόρους σε αναπτυξιακά έργα με πολλαπλασιαστικό όφελος και με παράλληλη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Η επιλογή της διαδικασίας των ΣΔΙΤ εξασφαλίζει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια και αυστηρό έλεγχο και εποπτεία του Δημοσίου. Αποτελεί ένα πετυχημένο πρότυπο για την υλοποίηση έργων υποδομών και οι συνέργειες που επιτυγχάνονται πολλαπλασιάζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των επενδύσεων, αλλάζοντας κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις σε πιο δημιουργική και παραγωγική κατεύθυνση».