Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι του επιχειρηματικού κόσμου

«Πάγωμα» των επενδύσεων, παράλυση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, αλλά και περισσότερες δυσκολίες στις συναλλαγές με τους ξένους, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο.





Στελέχη επιχειρήσεων αλλά και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία της Βουλής να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τονίζουν πως η αβεβαιότητα αναφορικά με την επόμενη ημέρα δημιουργεί ήδη τεράστια προβλήματα σε όλο το φάσμα της αγοράς, από την κατανάλωση και τις εξαγωγές μέχρι την προμήθεια των πρώτων υλών από το εξωτερικό και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για τη νέα χρονιά.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος επισημαίνει πως «δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο», συμπληρώνοντας πως «η προκήρυξη πρόωρων εκλογών γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα παραμείνει σε κατάσταση αβεβαιότητας τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την νέα κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της Demo, Δημήτρης Δέμος θεωρεί δεδομένο ότι θα δυσκολέψουν οι εμπορικές συναλλαγές με τους ξένους και πως θα επιβραδυνθούν οι ρυθμοί των επενδυτικών ροών προς τη χώρα μας, ενώ εκφράζει φόβους ότι έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, υπάρχει κίνδυνος το Δημόσιο να ελλατώσει ή και να σταματήσει την εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες, υπονομεύοντας τη λειτουργία της οικονομίας. Για τον πρόεδρο της Λουξ Μαρλαφέκας, Γιάννη Μαρλαφέκα, πηγή έντονου προβληματισμού αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι ξένοι πιστωτές και συγκεκριμένα κατά πόσον θα επιδείξουν την απαραίτητη ανοχή τουλάχιστον για το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκλογών, γιατί σε περίπτωση που προχωρήσουν σε μονομερείς, μη αναστρέψιμες ενέργειες, το έργο της όποιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει τις τύχες της χωράς, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, θα είναι πολύ δύσκολο.

Οι πιο κρίσιμες εκλογές
Όλοι πάντως συμφωνούν πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι οι πιο κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ρούσσος σημειώνει πως οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν την κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας, η διαχείριση του χρέους και κυρίως η χάραξη ρότας με στόχο την ανάπτυξη, τονίζοντας πως «είναι μία στιγμή ευθύνης και πρέπει όλοι να προσέλθουν στις κάλπες αφού έχουν εξετάσει τα προγράμματα των κομμάτων προτάσσοντας όχι μόνο το ατομικό συμφέρον αλλά και της πατρίδας».

Ο κ. Αναστασόπουλος, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζει ότι «η όποια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης», την ώρα που παραμένει η ανησυχία για τα περιθώρια αντοχής των επιχειρήσεων, καθόσον το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει την έλλειψη ρευστότητας και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.

Για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου «πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα, να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και να σχεδιαστεί ένα νέο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται από τη σωστή ανάγνωση των διεθνών δεδομένων και ισορροπιών και απαιτούν τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο».

Ζητούμενο η ανάπτυξη
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτου του εκλογικού αποτελέσματος, το βασικό ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο μακρόχρονης ανάπτυξης με συγκεκριμένη στρατηγική και όραμα -έχοντας ταυτόχρονα την υποστήριξη και τη συνεργασία της υγιούς επιχειρηματικότητας- προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση, ενώ ο κ. Ρούσσος θεωρεί απαιραίτητη τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τηΝ πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, στα πακέτα χρηματοδότησης, καθώς και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, «ώστε να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας που βιώνουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας».

Ο κ. Δέμος αναφέρει τέλος πως προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης -όποια και αν είναι- πρέπει να είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού, η πάταξη της ανεργίας, η αναθέρμανση της κατανάλωσης και η μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή, και λιγότερο στην κατανάλωση.

Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου
«Παραμένει η ανησυχία για τα περιθώρια αντοχής των επιχειρήσεων. Το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει την έλλειψη ρευστότητας και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».

Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος DEMO
«Η προεκλογική περίοδος και το κλίμα αβεβαιότητας οδηγεί σε στάση αναμονής, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν δυσκολίες με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό».

Γιάννης Μαρλαφέκας, πρόεδρος Λουξ Μαρλαφέκας
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο μακρόχρονης ανάπτυξης με συγκε- κριμένη στρατηγική και όραμα ?έχοντας την υποστήριξη και τη συνεργασία της υγιούς επιχειρηματικότητας- για να βγούμε από την κρίση».

Γιώργος Ρούσσος, διευθύνων σύμβουλος Revoil
«Η περίοδος μέχρι την εκλογή κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από νευρικότητα και ανασφάλεια. Ολοι περιμένουν τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης για να λάβουν αποφάσεις».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com