Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Νέο σύστημα αποζημίωσης ετοιμάζει η ΡΑΕ

Με δημοπρασίες θα λειτουργήσουν τα «νέα ΑΔΙ», το σύστημα για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χονδρική αγορά, σύμφωνα με την τελική πρόταση που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ για την αναμόρφωση του μηχανισμού διασφάλισης επαρκούς ισχύος στο διασυνδεδεμένο σύστημα.




Ο νέος μηχανισμός θα αμείβει την ευελιξία των μονάδων (και όχι την ισχύ, όπως ο προηγούμενος), δηλαδή την ικανότητά τους να είναι διαθέσιμες για να εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα, μία υπηρεσία που γίνεται όλο και πιο απαραίτητη τα τελευταία χρόνια λόγω της σημαντικής διείσδυσης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, ο μόνιμος μηχανισμός θα βασίζεται στη διενέργεια δημοπρασιών για την αγορά των υπηρεσιών ευελιξίας. Λόγω των πολυάριθμων τεχνικών λεπτομερειών των δημοπρασιών αυτών, προτείνεται να υπάρξει ένας μεταβατικός μηχανισμός για την αποζημίωση της ευελιξίας με διάρκεια ως και τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Απόφαση
Το μοναδιαίο τίμημα πληρωμής ισχύος για την παροχή ευελιξίας κατά τη διάρκεια του δεκάμηνου μεταβατικού μηχανισμού θα καθοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ, μετά τη σύμφωνη γνώμη της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σταθερή τιμή που προτείνει σήμερα η ΡΑΕ για το μεσοδιάστημα είναι 45 ευρώ/kw διαθέσιμης ισχύος/έτος, με ανώτατο όριο πληρωμών τα 15 εκατ. ευρώ ανά μονάδα.

Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν εξετάζει ήδη την πρόταση της ΡΑΕ και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Στον μόνιμο μηχανισμό η αμοιβή θα καθορίζεται ως η τιμή εκκαθάρισης της ετήσιας δημοπρασίας που θα διεξάγεται για την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com