Μια ακόμη έκθεση διεθνούς οίκου επισημαίνει την πολιτική αβεβαιότητας που προκαλεί προβλήματα στην οικονομία και τις τράπεζες. Αυτή τη φορά η Moody's τονίζει ότι το πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα αποτελεί credit negative για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως επισημαίνει, η πολιτική αβεβαιότητα που περικλείει τη χώρα και η συνεπακόλουθη επανεμφάνιση της σπέκουλας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ζημιώνει την εμπιστοσύνη των καταθετών και εμποδίζει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα.
Η σπέκουλα οδηγείται κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την στήριξη της τρόικας, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Αν και υπήρξε μια μικρή μείωση των καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες συνδέεται με την συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους της τρόικας και της παραμονής εντός του προγράμματος στήριξης της ΕΕ. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την ΤτΕ υποδηλώνουν ότι οι καταθέσεις ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκαν στα 164,3 δισ. ευρώ και ότι η χρηματοδότηση της ΕΚΤ ανήλθε στα 44,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2014.
Τονίζει δε πως αν και καμία ελληνική τράπεζα δεν κάνει χρήση του ELA για την ώρα, η χρηματοδότηση για το σύστημα στη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής κρίσης αυξήθηκε στα 124,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012, καθώς οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012.
«Αναμένουμε ότι η εναλλακτική χρηματοδότηση που έχουν λάβει πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του διατραπεζικού δανεισμού και της τιτλοποίησης των δανείων, σταδιακά θα στεγνώσει και θα επιδεινώσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα στήριξης. Ο διατραπεζικός δανεισμός έχει ήδη μειωθεί οριακά τις τελευταίες εβδομάδες, και αντικαταστάθηκε από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ».
Η Moody's θεωρεί ότι οι οφειλέτες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διάρκεια της περιόδου της πολιτικής αβεβαιότητας. Η κύρια εστίαση των ελληνικών τραπεζών ήταν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των NPLs στα βιβλία τους, τα οποία ανέρχονται στο 34,1% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος τον Ιούνιο του 2014.
Οι οφειλέτες είναι πιθανό να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα NPLs, με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει φιλικά προς τους ίδιους μέτρα, μεταξύ των οποίων και διαγραφή χρέους, ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί ευρέως μεταξύ των κομμάτων τους τελευταίους μήνες. Κατά συνέπεια, «οι βελτιώσεις στην ποιότητα των assets που αναμέναμε στο β΄ μισό του 2015 θα καθυστερήσουν, καθώς τα NPLs πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθιστώντας δύσκολη μια επιστροφή στην κερδοφορία το 2015».
Επιπλέον, η Moody's επισημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να συγκρατήσει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, την κατανάλωση και τις ιδιωτικοποιήσεις, παράγοντες που χρειάζεται η Ελλάδα για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη. Ύστερα από την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο εννεάμηνο του 2014 κατά 0,6%, η ΤτΕ αναμένει ανάπτυξη 0,7% για το σύνολο της χρήσης, και 2,5% για το 2015. «Ενδεχόμενη επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα, θα πλήξει την αύξηση των δανείων των ελληνικών τραπεζών φέτος».