Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα, δείχνει το "poll of the polls"

Τον μέσο όρο των τελευταίων 13 δημοσκοπήσεων (το αποκαλούμενο poll of the polls) συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής».



Ο μέσος όρος αυτός συνάγεται από τις έρευνες 12 εταιρειών και ενός πανεπιστημίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 7 έως τις 15 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημοσκοπήσεις των Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DAT RC, Public Issue και Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος που προκύπτει όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου είναι 29,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 25,7% για τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν το Ποτάμι (6%), η Χρυσή Αυγή (5,2%), το ΚΚΕ (4,8%), το ΠΑΣΟΚ (4%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,6%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,2%), ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 10,9%.

Με βάση την αναγωγή στο τελικό αποτέλεσμα, το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 34,7% και το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας 30,2%. Στην τρίτη θέση είναι το Ποτάμι με 7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (6,2%), ΚΚΕ (5,6%), ΠΑΣΟΚ (4,7%). Με οριακό τρόπο φαίνεται να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝΕΛ (3%), ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,6%).

Με βάση τις προγνώσεις αυτές, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με σχετική ακρίβεια πόσο κοντά μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμία, στην περίπτωση φυσικά που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν. Σημειώνεται ότι η αυτοδυναμία εξαρτάται άμεσα από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο υποχωρεί ο πήχης από το 39% προς το 35%. Για παράδειγμα, αν τα εκτός Βουλής κόμματα φτάσουν ή και ξεπεράσουν το 10%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα υποχωρήσει στο 36,5% ή και ακόμη χαμηλότερα (αν τα λοιπά κόμματα αθροίσουν 12%, οι 151 έδρες διασφαλίζονται με 35,6%), όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί θεωρούν καθοριστική την τελευταία εβδομάδα κατά την οποία είτε θα επικρατήσει ο φόβος και η ΝΔ θα μειώσει τη διαφορά- στις έρευνες φαίνεται ότι η πλειονότητα των αναποφάσιστων προέρχεται από τις τάξεις της- ή θα γίνει το αντίθετο. Δηλαδή, θα ανοίξει η ψαλίδα λόγω της προσδοκίας νίκης που καταγράφεται πλέον υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com