Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΙΟΒΕ: Υψηλό εξαετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, κάνοντας ένα άλμα περίπου 20 μονάδων, ανέβηκε τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος , παρότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε άλλους κλάδους έμειναν στάσιμες και σε άλλους υποχώρησαν, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ, που ανακοινώθηκε .




Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες από 95,3 μονάδες τον Ιανουάριο.

Το ΙΟΒΕ αποδίδει την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο μετεκλογικό κλίμα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο που δεν είχε κλείσει ακόμα η συμφωνία με τους πιστωτές. Οι προσδοκίες των πολιτών βελτιώθηκαν σημαντικά τόσο για τα οικονομικά της χώρας όσο και για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι ανάλογο κλίμα ευφορίας είχε επικρατήσει και τον Οκτώβριο του 2009 αμέσως μετά τις εκλογές και υπενθυμίζει ότι το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται τον πρώτο μετεκλογικό μήνα.

Στον τομέα της Βιομηχανίας, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 86,6 μονάδες από 86,1 μονάδες τον Ιανουάριο, λόγω της ήπιας βελτίωσης των προβλέψεων για την παραγωγή και την αποκλιμάκωση των αποθεμάτων. Ομως, οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές, τις παραγγελίες εξωτερικού και συνολικά για τη ζήτηση εξασθενούν.

Στις Κατασκευές καταγράφηκε ελαφρά άνοδος, στις 71,9 μονάδες από 67,4 μονάδες, χάρη στις λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες στα δημόσια έργα. Αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις ιδιωτικές κατασκευές υποχώρησαν.

Στο Λιανικό Εμπόριο ο δείκτης υποχώρησε στις 84,8 μονάδες από 88 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το επίπεδο των αποθεμάτων παραμένει χαμηλό για την εποχή, ενώ σε κλαδικό επίπεδο οι τάσεις διαφοροποιούνται, καθώς στα Τρόφιμα και την Ενδυση εμφανίζεται σημαντική άνοδος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους.

Τέλος, πτώση κατέγραψαν οι Υπηρεσίες, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί στις 77 μονάδες από 81,2 μονάδες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com