Με συγκεκριμένες προτάσεις θα μεταβεί την Δευτέρα στο Eurogroup ο Γιάννης Βαρουφάκης έτσι ώστε να προκαλέσει ανάσχεση του εχθρικού κλίματος που έχει δημιουργήσει κυρίως η Γερμανία μετά από τις απανωτές δηλώσεις περί ελληνικές χρεοκοπίας.
Σε κυβερνητική σύσκεψη των οικονομικών υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκης, συζητήθηκε εκτενώς το πακέτο προτάσεων που θα κομίζει ο Έλληνας υπουργός. Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο Γιάννης Δραγασάκης, οι προτάσεις θα είναι πλέον πολύ συγκεκριμένες, ενώ ήδη κάποιες από αυτές είναι και κοστολογημένες.
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας». Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «θα είναι και καινούργια πράγματα». Πρόσθεσε δε, ότι «η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».
Διάψευση
Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της έλευσης στην Αθήνα στελεχών της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Την Τετάρτη η Αθήνα αντιμετωπίζει την πρώτη δύσκολη δοκιμασία καθώς πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με το συνολικό ποσό που ζητείται να φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ.
Από τα 1,4 δισ. ευρώ, γραμμάτια ύψους 875 εκατ. ευρώ ανήκουν σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα το ποσό θα πρέπει να το καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες, που όμως - όπως είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών - για πρώτη φορά έχουν “αλυσοδεθεί” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η χώρα μας θα πρέπει να αποπληρώσει ποσό 298 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ την Τετάρτη 11 Μαρτίου θα υπάρξουν και νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Ο "μακρύς" όπως φαίνεται δρόμος του ελληνικού Μαρτίου, περιλαμβάνει επίσης την αποπληρωμή 336 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 13 Μαρτίου, τρεις ημέρες αργότερα την καταβολή του τέταρτου μέρους της δόσης προς το ΔΝΤ που φτάνει τα 560 εκατ. ευρώ, ενώ στις 18 Μαρτίου η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως αναζητούνται "έξυπνες λύσεις" και μιλώντας στον ρ/σ "Παραπολιτικά fm" και τον Νίκο Ευαγγελάτο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, αν σε αντάλλαγμα πρέπει να ληφθούν υφεσιακά μέτρα και πρόσθεσε: "Δεν θα την πάρουμε εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τόσα χρόνια. Δεν μας λένε ότι θα κάνετε τα μέτρα, θα εφαρμόσετε τα μέτρα που σας λέμε ή δεν θα πάρετε τη δόση. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς προτείναμε".
Όλα αυτά, υπό την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, η οποία σύμφωνα με το "Έθνος" με εμπιστευτικό έγγραφο ζητεί να μην δώσουν ούτε 1 ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση προς το Δημόσιο.
Μιλώντας στον ρ/σ "Real fm" ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε: "Ανησυχώ πάρα πολύ διότι τον Μάρτιο σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις, είχαμε ένα ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 4 δισ."