Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μέρκελ σε Τσίπρα: Θέλω την Ελλάδα στο ευρώ - Πρέπει να «τρέξετε» τις διαπραγματεύσεις

Πιέσεις για ταχύτερους ρυθμούς προς την επίτευξη συμφωνίας για να ξεμπλοκάρει εγκαίρως η επόμενη δόση προς την Ελλάδα αναμένεται να ασκήσει στον Αλέξη Τσίπρα η Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters.



Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλέιται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό το μήνυμα ότι η ίδια επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία.

Θα τονίσει ωστόσο ότι για να γίνει αυτό εφικτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην λήψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.

«Σε ανώτατο επίπεδο, οι Γερμανοί επιθυμούν να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να βρουν μια λύση, αλλά ο χρόνος εξαντλείται και ίσως υπάρξουν και άλλα δράματα προτού ο Τσίπρας φερθεί συνετά και επιτευχθεί μια συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα επίσης στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην Μέρκελ, προκειμένου να καθησυχαστούν οι δανειστές, με την ελπίδα ότι η καγκελάριος θα παρέμβει ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η Μέρκελ πάντως εμμένει στη θέση ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να ικανοποιήσει τους εκπροσώπους των τριών θεσμών: Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Παρότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η συμφωνία είναι κοντά και αναμένει θετικό αποτέλεσμα από το αυριανό Eurogroup στην Λετονία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αντιπροέδρου της, Βλ. Ντομπρόφσκις, εξέφρασε νωρίτερα δυσαρέσκεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, δεδομένης της περιορισμένης ρευστότητας που δεν αφήνει χρονικά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com