Αισιόδοξος ότι μία ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάβει ότι ανήκει στο στρατόπεδο των φίλων της Ελλάδας και διαμηνύει ότι ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί όχι μόνο ένα default αλλά και ένα Grexit.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MNI και στο euro2day.gr, o Γιούνκερ επισημαίνει ότι η Ελλάδα «πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο» το οποίο θα παραμείνει «παρόν» σε όλες τις συμφωνίες.
O επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε ότι, με βάση την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της, ενισχύεται η αίσθηση αποφυγής της χρεοκοπίας.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, όποια συμφωνία ληφθεί, απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -οπως δηλαδή έχει διαμηνύσει και το Βερολίνο.
Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι μία αρνητική εξέλιξη, όπως ένα Grexit ή Graccident ή χρεοκοπία, θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. «Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης» τόνισε.
Αναφέρει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους», και ότι τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα, ανοίγοντας όμως παράθυρο ώστε κάποια μέτρα να εφαρμοστούν το φθινόπωρο - υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Ερωτηθείς για την ελληνική κυβέρνηση, ο Γιούνκερ δηλώνει ανοιχτά ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης «δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις», υποστηρίζει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά όμως από παύση 14 δευτερολέπτων και χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που δεν είναι «νορμάλ».
«Δεν βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του, αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει πολύ υπεύθυνος, αλλά πως έχει αμφιβολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει πολλές τάσεις, αναφέροντας: «Το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του, γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων».
Επαναλαμβάνει ότι είναι στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο το default αλλά και πιθανό Grexit και προειδοποιεί άπαντες ότι το κόστος για την Ε.Ε. θα είναι μεγάλο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ακόμα ότι ο ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση μπορεί να μεταφερθούν για το φθινόπωρο (υπό όρους), ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ακόμα πως χρειάζεται να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τάσσεται κατά του σεναρίου για μερική ρευστότητα τώρα σε αντάλλαγμα μερικά μέτρα για να βγει το καλοκαίρι, λέγοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου.
Υπεραμύνεται του ρόλου του λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «πίσω από τις κουρτίνες» και στέλνει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι εάν δεν συνεχίσει να κρατά διαμεσολαβητικό ρόλο η Κομισιόν τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Όσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβουλεύει κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.
Αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συγκαταλέγεται στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και λέει ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η παρούσα συμφωνία και μετά να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου δανείου.
Τέλος στέλνει μήνυμα στον ελληνικό λαό να κάνει κουράγιο και ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί».