Αγεφύρωτες παραμένουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, καθώς οι δύο κυρίαρχες εσωκομματικές τάσεις δεν διαφωνούν μόνο σε «τεχνικούς και διαδικαστικούς λόγους» που οδήγησαν στην εικοσαήμερη μετάθεσή του, αλλά κυρίως στα θέματα της πολιτικής και της φυσιογνωμίας του, με κυρίαρχη αντίθεση τα ζητήματα που αφορούν τις συνεργασίες και το εύρος του «ανοίγματος» της Δημοκρατικής Παράταξης σε όμορους πολιτικούς χώρους.
Το μείζον «διαδικαστικό» ζήτημα εστιάζεται στην επικαιροποίηση του μητρώου των μελών του κόμματος, καθώς η εκλογή του νέου προέδρου, στις 14 Ιουνίου, θα γίνει με καθολική ψηφοφορία των μελών του Κινήματος, με την πλευρά της Φ. Γεννηματά να επιμένει ότι το μητρώο θα πρέπει να μείνει «ανοικτό» έως και την ημέρα της ψηφοφορίας.
Αντιθέτως, ο Ευάγγ. Βενιζέλος και τα περί αυτόν στελέχη, υποστηρίζουν όχι μόνο ότι το μητρώο πρέπει να «κλείσει» πριν από την έναρξη του Συνεδρίου (στις 5 Ιουνίου), αλλά και πως σε αυτό θα πρέπει να παραμείνουν μόνο τα πραγματικά ενεργά μέλη και να διαγραφούν όσοι αποδεδειγμένα, στις εκλογές του Ιανουαρίου, συμμετείχαν ή στήριξαν άλλα πολιτικά κόμματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θέση στο μητρώο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να έχουν πρόσωπα που ακολούθησαν τον Γ. Παπανδρέου ή «φλέρταραν» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν από το Συνέδριο
Αιχμές κατά Φ. Γεννηματά
Αφήνουν, μάλιστα, αιχμές κατά της Φ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να μείνει ανοικτό το μητρώο έως την ημέρα της ψηφοφορίας, προκειμένου να στηριχθεί -η σχεδόν σίγουρη υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος- από παπανδρεϊκά στελέχη, με τα οποία εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, όταν και αποφασίστηκε η μετάθεσή του για τις 5-6 και 7 Ιουνίου, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, με τον Γ. Φλωρίδη να υποστηρίζει ότι με βάση τα σημερινά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, τα 9.000 μέλη που παραμένουν εγγεγραμμένα είναι αρκετά και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανοίξει το μητρώο την ημέρα των εκλογών.
Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η Κυριακή 24 Μαΐου, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο θα εκλεγούν οι σύνεδροι που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο και θα καθορίσουν ισορροπίες, πλειοψηφίες και μειοψηφίες και που θα κρίνουν εν πολλοίς τόσο τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος όσο και την στρατηγική που θα προκρίνει το Συνέδριο.
Πίσω, ωστόσο, από τις «τεχνικές και διαδικαστικές» διαφωνίες, μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι υπάρχουν βαθιές πολιτικές διαφορές που αφορούν την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, το θέμα των συμμαχιών και των κυβερνητικών συνεργασιών και εν τέλει την ίδια την επιβίωση και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με τη σημερινή μικρή εκλογική του απήχηση.
Με Παπανδρεϊκές ψήφους
Στελέχη του περιβάλλοντος του Ευάγγ. Βενιζέλου, σε κατ΄ ιδίαν αλλά και σε δημόσιες συζητήσεις τους, κατηγορούν τη Φ. Γεννηματά ότι θα επιδιώξει να εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος με τη «συνδρομή» στελεχών της παπανδρεϊκής πτέρυγας, αφού, όπως λένε, «αν η κ. Γεννηματά καταφέρει να εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, θα ανοίξει ο δρόμος και για την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου».
Οι ίδιοι κάνουν λόγο μάλιστα για παρασκηνιακές διεργασίες, μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Παπανδρέου για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που όπως λένε δεν απορρίπτει και η Φ. Γεννηματά, η οποία όπως σημειώνουν «κρατά σχετικά ήπιους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση».
«Υπάρχει κόστος...»
Δεν θεωρείται καθόλου τυχαία μάλιστα η προχθεσινή επισήμανση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, υπογράμμισε πολύ υπαινικτικά ότι «πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι υπάρχει κόστος και αυτό τους βαραίνει όλους, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα και να ξέρουν ότι το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση».
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του περιβάλλοντος της κ. Γεννηματά υποστηρίζουν ότι η πλευρά Βενιζέλου έχει ως μοναδική στρατηγική επιλογή τη συνεργασία με τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ, στρατηγική που όπως λένε οδήγησε στην εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το αν ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει έως το τέλος να μην είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ποιον θα στηρίξει ο Ευάγγ. Βενιζέλος
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η απόφασή του να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του είναι οριστική και αμετάκλητη, κάτι που έκανε και την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Οταν ο Λ. Γρηγοράκος, επικαλούμενος την κρισιμότητα των περιστάσεων και το ενδεχόμενο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, πρότεινε την επ΄ αόριστον αναβολή του Συνεδρίου και την παραμονή του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία μέχρι το τέλος της θητείας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε αμέσως ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, παρά μόνο μέχρι το Συνέδριο. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές είναι ποιον θα στηρίξει ο κ. Βενιζέλος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κυρίως αν στην πορεία διαφανεί ότι η υποψηφιότητα του Οδ. Κωνσταντινόπουλου δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη Φ. Γεννηματά.
Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν σκέψεις να στηριχθεί η πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του Ανδρ. Λοβέρδου, αν και στις σκέψεις στελεχών πέριξ του κ. Βενιζέλου δείχνει να κερδίζει έδαφος η προοπτική για μια μεταβατική συλλογική ηγεσία, ενδεχομένως υπό τον Κ. Σκανδαλίδη. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε με νόημα ότι «οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες θα καθοριστούν τον Ιούνιο, από τους συνέδρους», σημειώνοντας πως «τώρα, μαζί με πολλούς άλλους, προσπαθούμε να εκφράσουμε μία διαφορετική πολιτική αντίληψη». Θα ζητήσω από το Συνέδριο, τόνισε, «εντολή μετασχηματισμού της παράταξης μέσα από μία συλλογική ηγεσία, στην οποία εγώ θα έχω αναλάβει τη μεγαλύτερη ευθύνη».